11/30/2010

5 (Lima)

Barcelona 5 - 0 Real Madrid

trivia:
-mengalahkan pasukan yang mempunyai pemain terbaik dunia
-pasukan yang memiliki ramai pemain terbaik dunia cuma mengawal bola untuk 30% selama 90minit bermain
-ini adalah kali kedua gua tengok muka ronaldo masam
-setakat manchester united tu ape la sangat?

11/28/2010

Jem Graf #1 - Kamera

Ahad yang malas menyebabkan blog ni bersawang. Nak kata 6 satan yang lain pergi MAHA, jauh panggang dari api. Keh keh. 

Anyway, ni boleh kata graphjam versi Malaya la.


11/27/2010

11 Most Ridiculous Laws From Around The World

1. It is illegal to die in the Houses of Parliament, London

Apparently, harimau mati meninggalkan belang, orang yang mati di Bangunan Parlimen, London meninggalkan rekod jenayah.

2. Flushing the toilet after 10 pm where the person lives in an apartment is illegal in Switzerland

If have an apartment in Switzerland, make sure you prepare a buttload of pee cup/bottles and bukak balik kitab fekah tentang cara-cara beristinjak menggunakan kayu, batu dan tisu. Malas sangat, pakai lampin. Bangun pagi terus basuh dan pakai balik malam nanti. Setakat ni Huggies dan Mami Poko tak buat pampers untuk orang dewasa lagi.

3. In United Kingdom, a pregnant woman can legally urinate anywhere she wants, including if she requests, in a policeman's hat.

If you find 'syurga di bawah telapak kaki ibu' hard to believe, try 'kedaulatan undang-undang UK di bawah kelangkang ibu'.

4. In Alabama, it is illegal for a driver to be blindfolded while driving a vehicle

Siapa yang buat ni, memang dilahirkan untuk memperjuangkan mantra 'laws are made to be broken'.

5. Women in Vermont, USA must obtain written permission from their husbands to wear false teeth

And when you did have their written permission, you're gonna come back home 'husbandless' from your little dental clinic trip. Mujur Norlia Ghani duduk Malaysia.

6. A male doctor in Bahrain can only examine the genital of a woman in the reflection of a mirror

Doctor: "I fixed your right Fallopian tube. It's gonna be okay now"
Patient: "What? I told you to fix the left one, madafakka!"
Doctor: "Uh oh....crap.. . ."

7. It was illegal to get internet access in Burma (and North Korea)

I'm pretty sure these two countries have like the lowest masturbation rate in the world.

8. Chewing gum is illegal in Singapore (except to prescribed patients for smoking cessation) 

I'm pretty sure chewing gum looks cool to Singaporean chicks. Much like smoking weed in California and kissing publicly (dia-pilih-KLCC-dowh style) in Kuala Lumpur.

9. In Scotland, if someone knocks on your door and requires the use of your toilet, you must let them enter

"Tandasku Tandasmu jua" - anyone knows how to knit this in a doormat?

10. Single women can't parachute on Sundays in Florida

Single (and horny) men in Florida have Florida mayor to be thanked as single women makes up a large proportion of attendees in church on Sunday. Apparently, single women in Florida can't do anything fun on Sunday that they have to attend church to have fun.

11. Budak asrama di Malaysia kena pakai baju batik untuk keluar membeli belah di hujung minggu

Warden sekolah asrama berpendapat bila budak-budak ni pakai baju batik, mereka akan menjadi lebih berdisiplin dan tidak akan terfikir untuk bukak dan tukar baju batik tu di tandas awam.

Source credit: ElistMania

11/26/2010

1 Disember

bulan november bakal berakhir dan bulan disember bakal menjelma untuk kita, tapi tahukah anda 1 disember adalah hari AIDS/HIV sedunia? di mana ia disambut sebagai hari kesedaran tentang bahayanya penyakit ini dan cara melindungi diri kita dari dijangkiti penyakit ini..ia juga mengurangkan prejudis atau persepsi liar terhadap pesakit-pesakit AIDS/HIV ini..

kebanyakkan penghidap penyakit ini sering kali di pulaukan oleh masyarakat dan tidak diberi peluang untuk berkerja mahupun segala apa jenis peluang dalam kehidupan..mereka dibiarkan umpama mayat hidup yang menanti hari untuk dimatikan..penghidap penyakit ini sepatutnya diberikan sokongan moral untuk terus menikmati kehidupan seperti manusia biasa..

seperti yang kita tahu penyakit AIDS tidak boleh menjangkiti seseorang melalui sentuhan mahupun udara macam penyakit SARS!


Photobucket

" saya ada penyakit AIDS, sudikah anda berkawan dengan saya? "

segala info tentang AIDS/HIV ni anda boleh rujuk di blog ini..tak cukup dengan blog itu sila layari laman web rasmi hari AIDS sedunia

Infografik : Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Korea Utara

Sekarang tengah chaos sama ada jadi ke tak Korea Utara nak berperang dengan Korea Selatan. Aku baru baca paper semalam malam tadi masa lepak-lepak di Atam Corner dengan Pais mengatakan bahawa Presiden US, Barack Obama tetap akan menyokong penuh dan dengan setianya berjanji akan membantu Korea Selatan.

Pada aku, dua-dua negara pun bangang. Yang sekor komunis bodoh takde geng gemuk-mata-sepet, yang sekor lagi republik ego-nak-mampus-nak-serang-balik.

Di bawah ni adalah infografik / serba-sedikit trivia pasal North Korea & Kim Jong-Il yang aku rasa ada antaranya kamu semua tak tahu.

Paling horror : "He injects himself with the blood of virgins, reportedly to stay young"

FFFFUUUUU

Kalau di Malaysia, dulu heboh sekejap dengan teori Mahathir ulang-alik hospital untuk masukkan darah baru tiap-tiap bulan. But, the rumors circulating aimlessly just like that. No proves or official reports.

Semoga 2PM, Wonder Girls dan semua artis-artis naungan JYP Entertainment selamatlah hendaknya. Amen.

*Updated info* (as suggested by Avid Gunner) : "sape2 yg nak insight yang lebih detail kat north korea ni patut tengok dokumentari dari natgeo journalist; Lisa Ling masa dia menyamar jadi krew team medical dari Nepal"


Cemerlang, Cuma Tak Cukup Gemilang

Betul-betul boleh diharap.

Gambar dari Berita Harian

Ah, bagaimana saya mahu mulakan analisis ini.

Harapan setinggi Gunung Kinabalu, namun apakan daya, Pakistan terlalu utuh ibarat Osama bin Laden yang masih gagal ditumpaskan oleh CIA. Satu jaringan dari pukulan sudut penalti dan satu jaringan padang cukup untuk membolehkan Pakistan meraih pingat emas hoki Sukan Asia serta mendapat tiket automatik ke Sukan Olimpik 2012 di London. Anak-anak muda 1Malaysia kita terpaksa berpuas hati dengan pingat perak sahaja. Pencapaian terbaik sebenarnya sepanjang sejarah penyertaan di dalam acara hoki Sukan Asia.

Mungkin terlalu gugup pertama kali merasa aksi final, mereka tidak beraksi seperti biasa. Sukar menembusi pertahanan Pakistan yang kental. Berbeza dengan perlawanan sebelum ini di mana banyak gol berjaya dihasilkan melalui pukulan sudut penalti, semalam sedikit mengecewakan. Tidak silap saya 4 pukulan sudut penalti diperolehi, namun satu pun gagal diterjemahkan sebagai jaringan gol. Sedikit menghampakan jutaan rakyat 1Malaysia yang menonton di kaca televisyen dan juga Duli Yang Maha Mulia Sultan Azlan Shah, Sultan Perak dan bekas Presiden Persekutuan Hoki Malaysia (PHM) yang menonton di stadium semalam. Kelihatan seperti minum teh ginseng cina nampaknya Baginda semalam. Ampun Tuanku beribu-ribu ampun.

Namun, usahlah dikecam mahupun dikritik mereka. Melayakkan diri ke perlawanan akhir itu sendiri sudah satu sejarah besar bagi sukan hoki negara. Harus diingat!!!!! Mereka menentang Pakistan yang bukan calang-calang pasukan. Pernah merasa kejuaraan Hoki Piala Dunia serta sudah beberapa kali memenangi pingat emas Olimpik. Apatah lagi, kebanyakan pemain kita masih lagi muda dan tidak pernah lagi merasa aksi di perlawanan akhir bagi kejohanan besar. Salut untuk mereka anak-anak muda yang berjiwa besar yang telah berusaha bersungguh-sungguh demi 1Malaysia yang tercinta.

Diharapkan kecemerlangan mereka berterusan di kejohanan-kejohanan seterusnya. Semoga berjaya melayakkan diri ke Sukan Olimpik 2012 dan terus menggembirakan 1Malaysia dengan kejayaan-kejayaan di peringkat antarabangsa.

Akhir kata, terimalah serangkap pantun dari saya.

"Makan tengahari makan nasi bukhara,
Makan malam makan pula mekdi,

Hoki Malaysia sudah menang perak Sukan Asia,

Bola Malaysia tunggu apa lagi???"


Haji Deus Machina, dari Guangzhou China untuk Nadi Blogbusters. (sambil genggam tangan ke udara).

Penyakit Jiwa

Salam Jumaat

Malam

Aku ronda-ronda sekitar residen dengan Honda tunggangan sambil cari kedai menggunting rambut.

Melilau-lilau cari kedai, yang kebanyakannya dah tutup pukul lapan malam.

Haihh..awal benau tutup?

Pusing punya pusing, terjumpalah satu kedai. Sebelahnya kedai makan.
Aku masuk ke kedai gunting rambut tu.

“Turn ke empat ye, dik”

Aku angguk sambil mata melilau-lilau tengok di balik cermin transparent melihat sekelompok lelaki—tua—sebaya—bapa—aku duduk bersembang gebang-gebang sama mereka.

Orang tua melepak malam-malam?
Biasalah di kawasan residen aku neh.
Tapi, sejak bila term melepak hanya untuk orang muda?

Abaikan…

Benda paling piau aku nak cerita ni fasal sikap orang tua ramai-ramai tu yang sungguh tak sedar diri.

Mereka start kuarkan kertas. Few papers, kemudian tengok telefon sambil salah sorangnya menelefon. Orang didepannya plak, kuarkan duit. Hulur. Disambut dengan senyum.

Sorang pelanggan, mungkin kenalan pada orang tua ramai-ramai ni masuk ke kedai gunting rambut sambil berseloroh.

“Kena ekor la tuh!”

Aku diam. Pandang lagi scene tak sedap mata itu.

Kalini tinggal berempat. Salah sorang kuarkan kiub putih, berketul-ketul, kemudian susun memanjang atas meja sebelum membahagikannya mengikut portion yang betul kepada tiga yang lain.

Salah sorang dari mereka hulur duit dari bawah meja!

Selang setengah jam, salah sorang nampak senyum lebar, dengan duit berbagai warna dikiranya bangga.

Aku melihat scene itu seperti sampah memualkan.
Hakikat orang kita.
Islam pada nama.
Hakikatnya?

Perkara pertama dalam membentuk keluarga yang baik adalah pemahaman tentang rezeki. Dan ianya dimakan setiap hari oleh ahli keluarga.

Setitik rezeki haram, ia akan merubah segalanya.

Sanggup nak bagi makan rezeki haram pada keluarga?
Nak kaya punya pasal, sanggup main ekor, terup, mahjong semua?

Kalian sendiri mungkin pernah melihat sisipan-sisipan Sport Toto di dada-dada akhbar. Dulu aktif. Sekarang pun iya juga. Pernah jugalah orang pinjam akhbar semata-mata nak tengok result toto tuh. Mungkin itu strategi pihak akhbar, advertorial Toto apa jadah lagi namanya, mampu menaikkan sales suratkhabar.

Cuba lalu dihadapan premis Sport Toto, tengok berapa ramai orang yang sama bangsa dengan kita, sama agama dengan kita, sama bahasa dengan kita melakukan pencemaran ini.

Nak-nak pulak yang main tu orang tua.
Buatnya sedang kau asyik dengan game, tetiba nyawa Allah tarik.
Apa kau nak jawab nanti?


Makanlah (makanan) yang halal lagi baik dari rezeki yang dikurniakan Allah kepadamu dan takutlah kepada Allah yang kamu beriman kepada-Nya
AL MAIDAH 88:5

Makin maju teknologi sekarang,punca rezeki semakin lama semakin diragui... Kau orang boleh tengok contohnya...

Hilang Patah Berganti



susah betul nak cari pengganti..

11/25/2010

Menuju Puncak Kegemilangan

Hai hai hai salam 1Malaysia 1Hoki bersama saya Haji Deus Machina untuk analisis menjelang perlawanan akhir hoki Sukan Asia di antara Malaysia dan Pakistan. Seperti yang semua rakyat Malaysia tahu, perlawanan ini amat dinanti-nantikan oleh jutaan rakyat Malaysia kerana ini merupakan kali pertama dalam sejarah Malaysia layak ke perlawanan akhir Sukan Asia. Harus diingat!!!Pemenang pingat emas Sukan Asia akan layak secara automatik ke Sukan Olimpik 2012 dan Malaysia berpeluang untuk kembali ke pentas Olimpik selepas kali terakhir layak pada tahun 2000 di Sydney.

Laluan Malaysia dalam menuju ke perlawanan akhir ini boleh saya katakan agak mencabar juga, ibarat betapa berlikunya perjalanan dalam menuju ke puncak Gunung Kinabalu. Satu kumpulan dengan Oman, pasukan tuan rumah China dan juga pasukan handalan Korea Selatan. Oman sememangnya bukan tandingan buat Malaysia dalam sukan hoki, dengan mudahnya berjaya ditumbangkan oleh Harimau Malaya yang penuh dengan semangat 1Malaysia. Kejutan apabila berjaya mengikat Korea Selatan untuk keputusan seri, diharapkan ini bukan faktor yang menyumbang kepada situasi meruncing di Semenanjung Korea ketika ini. Perlawanan terakhir kumpulan menentang China. Situasi sama seperti ketika acara bola sepak, Malaysia hanya perlu seri dan China perlu menang untuk layak. Jutaan rakyat Malaysia mengharapkan insiden seperti ketika acara bolasepak tidak berulang. 3 kad merah dilayangkan dan pengadil Australia dikecam hebat. Mujur Malaysia menang 4-2 dan berjaya mengesahkan tempat ke separuh akhir.

Separuh akhir menentang India sungguh mendebarkan dan sungguh epik. Saya jangkakan jutaan rakyat Malaysia turut merasakan perkara yang sama, sama seperti perlawanan akhir badminton Piala Thomas 1992. Anak-anak muda kita mendahului, kemudian disamakan jaringan, kemudian didahului, kemudian menyamakan jaringan, didahului kembali sebelum berjaya menyamakan jaringan untuk mengheret perlawanan ke masa tambahan. Bersungguh-sungguh anak muda 1Malaysia kita untuk mencipta sejarah baru dalam sukan hoki negara. Dan jaringan melalui pukulan sudut penalti pada masa tambahan berjaya membawa skuad negara ke pentas perlawanan akhir. Saya pasti ramai yang menjerit kegembiraan di rumah walaupun pada ketika itu waktu Maghrib, hah.

Namun, sekali lagi harus diingat, kita baru melangkah ke pentas kecemerlangan, belum lagi mara ke pentas kegemilangan. Anak-anak muda 1Malaysia kita akan berdepan Pakistan dalam pemburuan mencipta sejarah baru hoki negara. Andai menang, tiket automatik ke Sukan Olimpik 2012 menanti. Habuan dan ganjaran juga pasti menanti. Andai tewas, pasti ada yang tetap memuji, pasti ada yang akan tetap memaki dan mencaci. Harap anak-anak muda 1 Malaysia kita akan tabah menghadapi sebarang kemungkinan dari rakyat Malaysia yang sungguh tipikal.

Jadi ayuh 1Malaysia, bersiap sedia untuk petang ini jam 5 petang. Siapkan goreng pisang, keropok lekor, kopi atau apa saja. Kemudian bersoraklah untuk anak-anak muda kita yang bakal menuju ke pentas kegemilangan petang ini.

Haji Deus Machina, untuk Nadi Blogbustas (sambil genggam tangan ke udara)


****Gambar hiasan******

Facts : Feral Child | Antara Realiti dan Kekejaman Manusia | In Tribute to ‘Stop Child Abused’ Campaign

What’s happening guys?

Aku yakin yang kamu semua pernah dengar / tonton / baca ‘The Jungle Book’ karya Rudyard Kipling. Aku sebetulnya sebelum yang versi kartun, dah baca novelnya terlebih dahulu dan aku cuma boleh katakan yang the movie version sucks! Tak sampai ‘jiwa’ penceritaannya.

Well, untuk pengetahuan kamu, ‘feral child’ merupakan suatu kes di mana seorang individu (selalunya adalah kanak-kanak) hidup tanpa pengawasan / berada dalam persekitaran yang menyebabkan interaksi yang sangat terhad antara individu tersebut dengan manusia lain. Dalam kes ini (walaupun jarang berlaku), kanak-kanak tersebut dibela dan dibesarkan oleh haiwan ataupun ditempatkan (lebih tepat lagi dikurung / ditinggalkan) dalam suasana yang tidak sesuai untuk pembesarannya.

Antara watak ‘feral child’ yang muncul dalam fiksyen adalah ‘Tarzan’ dan ‘Mowgli’. Walaubagaimanapun, kedua-dua watak fiksyen ini digambarkan mampu berkomunikasi dan memiliki daya intelek apabila tiba pada peringkat tertentu.

Realitinya, ‘feral child’ ini takde pun kemahiran sosial semacam itu. Kamu bayangkanlah ya, ditinggalkan oleh mak bapak dalam usia baru belajar bertatih, apa je kemungkinan yang boleh ditafsir terhadap budak tu bila membesar? Makan pakai sudu? Main facebook?

 

KES-KES HANGAT YANG PERNAH DILAPORKAN

Harus diingat, kes-kes seperti ni takkan boleh lari dari kontroversi, kerana masyarakat kita dikurniakan bakat mengadili situasi semenjak lahir lagi.

1. Susan Wiley a.k.a ‘Genie’

genie-wiley

Salah satu gambar Susan yang ‘normal’

  • dijumpai oleh pihak berkuasa California pada 4 November 1970, terkurung di dalam bilik tidur bapaknya yang mengalami masalah mental
  • selalu didera dan tidak dibenarkan bercakap oleh bapaknya sehingga berusia 13 tahun
  • menjelang usianya 13 tahun itu, Genie hampir bisu dan hanya mampu menuturkan lebih kurang 20 perkataan rutin sahaja seperti ‘stop it’ atau ‘no more’
  • ibunya turut mengalami penderaan fizikal oleh bapak Genie dan hampir buta, selain disebabkan penyakit yang dihidapinya

ht_wiley4_080515_ssv

Susan Wiley sekarang. Retard dowh… kesian.

  • dilaporkan berjalan ‘seperti arnab’ akibat apa yang berlaku ke atasnya
  • sepanjang tempoh terapi, dilaporkan Genie gagal dikembalikan kemanusiaannya sepenuhnya
  • kisah hidup Susan telah diadaptasi dalam filem bertajuk ‘Mockingbird Don’t Sing’

250px-MockingbirdDon'tSing1

2. Kamala & Amala

02

Antara gambar Kamala & Amala yang berjaya dirakam

  • dibesarkan oleh sekawanan serigala sejak Amala berumur 18 bulan & Kamala 8 tahun (Mowgli habis!)
  • ditemui pada 9 Oktober 1920 di daerah Mindpore, India oleh Joseph Amrito Lal Singh, seorang paderi, yang juga menamakan, menjaga dan menulis diari tentang perkembangan kedua-dua kanak-kanak itu

01

Gaya makan pun dah cenggini ha… tak kesian ke? 

  • menurut Lal Singh, ketika ditemui, kedua-dua kanak-kanak itu dijaga oleh sekumpulan serigala seolah-olah kedua-keduanya adalah anak mereka
  • walaupun Lal Singh berjaya melarikan kedua-duanya daripada serigala-serigala itu, namun kedua-dua kanak-kanak itu tidak menunjukkan ciri-ciri kanak-kanak normal – mereka mencakar, tidak mahu berpakaian serta bergerak dengan 4 kaki
  • mereka juga cenderung untuk berjaga malam selain sensitif terhadap cahaya matahari

3. Oxana Malaya

6a0105349ca980970c01156fb5081d970c-320wi

  • ditemui di Ukraine pada tahun 1991 pada usia 8 tahun
  • dikatakan menghabiskan sepanjang masanya dengan sekawan anjing – mewarisi banyak sifat-sifat seekor anjing selain tidak mampu bertutur
  • uniknya, Oxana bukan diculik atau ditinggalkan di hutan tetapi akibat kesan sikap tidak bertanggungjawab ibu bapa yang kaki botol dan membiarkan Oxana tinggal di dalam rumah anjing dan hanya dibenarkan masuk ke dalam rumah sekali sekala

oxana01

“Woof!”

  • ketika diselamatkan, Oxana langsung tidak mempunyai personaliti seorang manusia – menyalak, menderam dan bergerak seperti seekor anjing selain menghidu makanan sebelum memakannya
  • perlahan-lahan, dia berjaya dipulihkan dan kini tinggal di Baraboy Clinic walaupun doktor mengatakan dia tidak akan menjadi manusia normal sepenuhnya

LAIN-LAIN KES

- Tissa : ditemui pada tahun 1973 di Sri Lanka. Dikatakan dibela oleh sekumpulan monyet.

- Dina Sanichar : budak dari India yang tinggal bersama serigala (jugak), ditemui pada tahun 1867.

- Ivan Mishukov : budak kecil yang tinggal bersama anjing di Russia, kes yang hampir sama seperti Oxana.

- Rochom P’ngieng :  gadis Cambodian yang dikatakan tinggal di dalam hutan selama 19 tahun, ditemui pada 13 Januari 2007.

 

Ya, aku mengaku kadang-kadang aku pun tak berapa gemar budak-budak (anak-anak saudara terkecuali), tapi aku tetap tak boleh tolerate dengan penderaan ke atas kanak-kanak. Even kalau kakak-kakak aku ‘hukum’ anak-anak saudara aku pun, aku akan pastikan diorang tak berlebihan dalam mendidik anak-anak. Paling pantang, kalau aku nampak manusia-manusia bodoh yang suka ‘main kepala’ budak-budak. Macam celaka dowh perangai. The same goes to child pornography. Aku boleh terima kalau kamu seorang fetish suka tengok ‘2 Girls 1 Cup’ but never child porns. That’s just so wrong to begin with.

 

Picture credits :

Special credit to ‘Majalah G-Files’ for inspiring me.

 

STOP CHILD ABUSE

11/24/2010

Tukar Had Laju Kenderaan Di Atas Jalan Raya Boleh?


Aku seorang pemandu.
Aku percaya semua orang pun memandu.
Tetapi ada beberapa cara pemanduan yang aku tidak boleh terima.
Darjah aku membaca 'zikir' akan lebih laju daripada biasa.

http://arkarthick.com/wp-content/uploads/2010/06/21-cute-funny-danbo-cardboard-box-art-push-beetle-car.jpg
[Gambar : Kalau ada kenderaan yang lembap, bawa 20 km/j, aku harap sangat aku boleh saman orang itu]

Pemandu perlahan dengan kelajuan 20 km/j pada jam 6.30 pagi.
Biasanya aku dan Bonda akan keluar rumah awal. Jam 6.30 pagi antara waktu kami sudah berada di atas jalan raya. Masa lebih kurang satu jam aku perlukan untuk sampai ke sekolah (dengan kelajuan normal), tapi biasanya 45 minit sudah boleh tiba. Tapi disebabkan ada sesetengah kenderaan yang memandu dengan sangat 'laju' begini, memang membuatkan aku tidak sabar. Walaupun Bonda yang memandu tetapi aku yang disebelahnya yang sudah meracau keberangan.

Pemandu yang mengacah-acah untuk memotong.
Bila kenderaan sudah berderet-deret mengekori kereta yang lambat sedemikian rupa, kita memerlukan kesabaran yang tinggi untuk berdoa agar kenderaan dihadapan akan memintas kereta tersebut.  Ada kereta yang mengacah-acah mahu memotong, tetapi berundur semula kerana kurang yakin. Memang, kau boleh kata, gelap lagi. Tapi, kalau tak nak memotong, bolehkah anda izinkan saya memotong anda? Untuk merapatkan jurang dengan kenderaan depan.Kalau hanya ada satu atau dua kenderaan dihadapan, pasti boleh dipintas, tapi kalau sudah sembilan? Adakah mulut aku akan senyap sunyi sambil menekan telefon bimbit sahaja di tepi? Kelihatan agak mustahil di situ.

Lori tanah, lori pasir, lori simen, lori balak, segala jenis lori.
Bas sekolah, bas pekerja, bas ekspres, bas awam, segala jenis bas.
Kalaulah aku dan Bonda terlambat walaupun seminit untuk berada di atas jalan raya dalam waktu yang sudah kami tetapkan, kami harus tabah mengekori segala jenis lori yang bersaiz memenuhi jalan raya serta mempunyai muatan yang berlebihan. Hobi aku adalah mencatat nombor plat kenderaan tersebut, tidak mengira apa jenis lori dengan harapan aku akan menyerahkan kepada pihak berkuasa. Oh, ketika Bonda benar-benar berzikir menyebut kalam Allah, aku sudah terperuk menekan telefon genggam sambil menjeling geram ke arah kenderaan berat di hadapan. Sakit jiwa. 

Bas sekolah lebih hebat. Berhenti tanpa isyarat. Brek mengejut. Lebihan penumpang sehingga terjuntai-juntai kaki pelajar di anak tangga. Padat, sarat dengan penumpang. Gila.

Motosikal yang terlupa mereka sepatutnya di barisan tepi.
Biasanya yang ini berlaku selepas kereta bertukar pemandu. Bonda sudah selamat tiba di sekolahnya, dan aku sudah mengambil alih pemanduan. Kadangkala, dari jauh aku fikir adalah kereta disebabkan cahaya yang terpancar adalah dua, tetapi rupa-rupanya motosikal yang dipandu beriringan dengan laju. Kebanyakan adalah pelajar sekolah. Walaupun banyak kenderaan di tepi, mereka langsung tidak berganjak dan setakat ini aku sudah merekodkan, empat buah motorsikal dibawa secara berangkai di atas jalan raya. Hajat hati memang mahu memaki, tetapi apakan daya, mereka pasti akan dapat mengenal pasti aku adalah anak Bonda. Maka aku hanya boleh marah seorang diri.

Perokok yang menambahkan kabus serta menyangka pagi adalah waktu bersiar-siar.
Ini memang membuatkan aku cukup sakit hati. Dan ya, aku pernah menurunkan tingkap dan menjerit ke arah pemandu sebegitu. Panggilah aku keji sekalipun, ini antara sebab aku marah pada orang yang tidak memikirkan orang lain juga punya urusan di pagi hari. Bawa kenderaan dengan sangat perlahan sambil menghisap rokok dan menghembuskan asap kepul tidak membantu manusia lain yang berkejar ke tempat kerja untuk mencari rezeki. Eh, kenapa nak merokok tak boleh tutup tingkap? Takut mati lemas dengan asap ke? Geram.

Kereta mahal tetapi memandu uji di waktu pagi.
Oh, ini memang buat aku membebel kuat. Kereta mahal, baru tetapi dibawa dengan sangat perlahan. Menikmati pagi yang indah memang mengasyikkan, tetapi akal pasti boleh diguna bila melihat pemandu lain sedang berkejar dengan masa. Adakah manusia begini tiada otak atau otak diletakkan di punggung? Maksud aku memandu uji di sini adalah bawa dengan perlahan, berbual-bual mesra sedangkan hon sudah bertali-tali dibunyikan oleh pemandu kenderaan lain.

Bonda : Ada orang beritahu yang Along bawa kereta laju.
Aku : Eh, mana ada Mak.
Bonda : Orang semua kenal kereta kita.
Aku : Tak laju mana pun.
Bonda : Berapa kelajuan kereta?
Aku : ........

Sebenarnya banyak lagi yang mahu aku coretkan, tetapi biarlah sampai di sini sahaja buat kali ini. Oh, ini baru kenderaan pagi. Akan ada edisi kenderaan tengah hari pula selepas ini, rasanya. Ketawa.
 

11/23/2010

Kryptos - CIA Puzzle

Kryptos di luar bangunan ibupejabat CIA sekarang


Sekitar tahun 1980-an, Central Intelligence Agency (CIA) merancang untuk membina bangunan ibu pejabatnya yang baru. Untuk menambah nilai estetika dan memberi idea awal kepada pelawat tentang apa kejadahnya CIA buat, CIA telah menjemput beberapa orang artis untuk menghantar proposal kerja seni mereka yang bakal dibina di courtyard bangunan baru tersebut. Artis yang berjaya akan mendapat komisen USD 250 000 (sekitar USD 1.5 mil duit sekarang).

Artis yang berjaya adalah Encik Jim Sanborn. CIA terus menghantar En. Sanborn ke kursus mengkod rahsia dengan ejen CIA yang ketika itu hampir bersara, En. Edward Scheidt


En. Jim Sanborn, pencipta Kryptos


Selepas kursus tersebut, En. Sanborn terus membuat kerja seninya sambil dibantu ejen CIA tersebut. Dan, hasilnya adalah 4 buah panel kuprum yang mengandungi huruf-huruf rambang. Dan yang paling menariknya, 4 panel tersebut mengandungi 4 mesej rahsia yang digelar 'Kryptos' yang bermaksud rahsia dalam bahasa Greek!


Kryptos. Perhatikan huruf yang berwarna kuning adalah mesej keempat yang belum di-crack lagi.

Sehingga hari ini, hanya 3 daripada 4 mesej tersebut telah berjaya ditafsir (cracked). Mesej yang belum berjaya ditafsir, mesej keempat mengandungi 97 huruf dan sehingga hari masih belum berjaya di-crack oleh sesiapa. 

Kryptos kekal menjadi satu obsesi kepada code breakers. Malah, Dan Brown - penulis novel The Da Vinci Code turut mengabadikan obsesi nya terhadap Kryptos dalam salah satu chapter novelnya.

Menurut En. Sanborn, Kryptos memang agak susah untuk di-crack kerana ianya agak pendek berbanding mesej-mesej lain' which means less information to study for patterns.


Mesej pertama yang berjaya di-crack berbunyi: "Between subtle shading and the absence of light lies the nuance of iqlusion". (En. Sanborn sengaja buat misspelling untuk bagi lagi susah. LOL!)

Mesej kedua pula mengandungi kedudukan longitud dan latitud ibu pejabat CIA: "Does Langley know about this? They should: it’s buried out there somewhere. X Who knows the exact location? Only WW" (WW merujuk kepada William Webster - bekas pengarah CIA).

Mesej ketiga merupakan quote daripada Howard Carter, seorang archeologist semasa beliau membuka makam King Tut. Menurut En. Sanborn, passage ni banyak memberikannya inspirasi dari kecil lagi.  (En. Sanborn sekali lagi sengaja buat misspelling just for the sake of LOL!).

Mesej keempat yang mengandungi 97 huruf masih belum dapat di-crack. Baru-baru ni, disebabkan fed up kerana mesej ni lambat sangat di-crack, En. Sanborn bermurah hati memberi satu klu. Klu tersebut menterjemahkan huruf ke-64 hingga 69 iaitu NYPVTT kepada BERLIN

Macam mana dari situ boleh jadi berlin, jangan tanya gua. Dan kalau korang dapat crack mesej, mungkin korang boleh berenti kerja dan terus apply jadi ejen CIA.

Hint untuk mesej keempat: Here
How Jim Sanborn decoded the code: Here
(Gambar dan info: Kredit kepada NY Times)





11/21/2010

How to Produce Asian Class Sepak Takraw Players

Di Malaysia, sukan sepak takraw masih dianggap sukan taboo di kalangan wanita di Malaysia. Alasannya sukan ni tak feminin, tak ayu, tak jelita dan gambar perempuan main takraw tak tinggi darjah ke-whore-an nya untuk dijadikan gambar profil Facebook.

Di sisi, gua cadangkan 5 cara-cara untuk mengajak wanita-wanita bermain takraw sekaligus membolehkan kita menghantar wakil dalam acara sepak takraw wanita di Sukan Asia dan Sukan Sea kelak.

#1 Masukkan sepak takraw sebagai salah satu sub-topik dalam subjek Pendidikan Jasmani Kesihatan (PJK)

Masa gua sekolah dulu, budak-budak perempuan selalu dipaksa kemas stor sukan pada waktu PJK. Budak laki sedap main bola. Bila balik kelas, badan budak laki je berpeluh. Budak perempuan siap ada bedak bertepek lagi kat pipi.

Daripada kemas stor sukan, apa kata cikgu PJK ajar budak perempuan asas-asas dalam permainan takraw seperti menimang bola. Lepas ajar asas-asas sepak takraw, suruh budak-budak tu buat folio pasal sukan sepak takraw. Folio siapa yang kurang daripada 100 mukasurat, akan diberikan status 'gagal' dalam PJK dan diminta mengulang darjah.

#2 Angkat Hero Sukan Sepak Takraw Wanita

Setiap kanak-kanak yang menceburi bidang sukan perlukan hero untuk terus bermotivasi dalam sukan yang diceburinya. Seperti bola sepak wanita yang perlukan Mia Hamm, tenis wanita yang perlukan Martina Hingis dan sukan terjun wanita yang perlukan Wayne Rooney.

Surat khabar yang tak ada idea untuk melariskan jualan akhbar selain daripada mengaitkan Islam dengan seks dan babi (ya, Harian Metro) boleh lah menerbitkan artikel yang mengangkat atlet-atlet perintis sepak takraw wanita negara dan juga atlet sepak takraw dari Thailand, China dan Korea Selatan.

Lagi elok kalau dimulakan dengan atlet sepak takraw wanita kegemaran gua. Pemain apit kanan pasukan kebangsaan Thailand, Tidawan Daosakul yang cute dan sopan santun ini. 

Kredit: bangkokpost.com


Kredit: Yahoo!
Kredit: daylife.com
#3 Momokkan wanita Malaysia dengan iklan propaganda

There is nothing as powerful as repetitive and exciting ads in TV. Kalau dilihat di TV sekarang, banyak iklan yang menggunakan idea yang klise dan membosankan.

Cute la pulak iklan ni. Keh keh keh

Gua cadangkan kepada pembuat iklan tuala wanita supaya memaparkan keselesaan produk mereka ketika melakukan lipat gulung semasa bermain takraw. Baru lah awesome! Ini, balik-balik keselesaan ketika tidur, keselesaan ketika dating dengan boyfriend.....zzzzzzzzzzzzz. (Bayangkan Yuna atau Stacy lipat gulung! LOL)

Boleh juga diaplikasikan pada iklan deodoran, krim pencerah kulit dan mungkin juga pada iklan tudung.

#4 Pemain takraw didrafkan secara automatik ke universiti.

Golongan wanita sentiasa enthusiastic dengan masa depan mereka. Ini tak terkecuali dengan peluang masuk universiti mereka. 

Kementerian Belia dan Sukan boleh lah bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan supaya pemain takraw wanita yang berbakat mendapat slot automatik masuk ke universiti pilihan dengan syarat mendapat kelayakan akademik yang baik. Ya, macam universiti di Amerika buat untuk membentuk pasukan American Football mereka.

Dengan ini, pemain takraw wanita boleh bermain takraw dengan riang-rianya tanpa merisaukan ibu bapa; kot-kot anak mereka tak dapat masuk universiti sebab banyak main.

#5 Recycle and reuse

Dalam kes ni, gua cadangkan atlet gimnastik negara di-recycle dan dilatih supaya menjadi apit kanan berbisa. Ini kerana, seperti yang kita tau posisi apit kanan atau 'killer' merupakan posisi yang memerlukan kemahiran akrobatik di udara dan atlet gimnastik sememangnya terkenal dengan kemahiran tersebut.

Terbalikkan gambar ni 90 darjah dan letak bola takraw di kaki kanannya - kita dah dapat killer gulung wanita yang pertama.


Lagipun, kebanyakan karier atlet gimnastik berakhir sekitar umur 20-an sedangkan umur sebegini masih dianggap 'bergetah' dalam sukan lain termasuklah sepak takraw. 

Atlet 'veteran' gimnastik akan dilatih untuk membiasakan diri dengan kemahiran asas sepak takraw. Bila dah pandai menimang dan mengawal bola, mereka boleh jadi 'killer' yang berbisa. Mungkin boleh lipat gulung sehandal Tidawan Daosakul. OK, yang ni memang gua rasa merepek.



11/20/2010

Alasanmu



lagu ni ditujukan pada pakwe & makwe yang nak memutuskan hubungan percintaan mereka oleh kerana kehadiran orang ketiga..

kepada mereka yang telah putus cinta oleh kerana kehadiran orang ketiga hayati lirik lagu ini..ada rahmatnya bila putus cinta tu " ada rahmatnya bila lagi tak bersama terasa jauh diriku ini dengan dosa "

jadi untuk makwe & pakwe yang tengah hangat bercinta jangan nak buat yang bukan-bukan sangat..janganlah memaksa pasangan untuk membuat pilihan untuk memilih sama ada KLCC ataupun bercium..

dosa tahu tak?

11/19/2010

Cendol

seperti yang kita tahu..Malaysia adalah negara yang mempunyai masalah kegemukan yang paling tinggi di dunia..dimana seramai 16 juta rakyat malaysia mempunyai berat badan yang berlebihan dan separuh daripada itu mengalami obessiti..

jadi kalau petang-petang gini kalau kita pekena cendol dan goreng pisang pun orait juga..kes gemuk tu belakang kira bukannya kita tak berjogging mahupun bersukan tiap-tiap petang..hik hik hik :)



sambil makan goreng pisang dengar lagu ni memang power!

Tips melenyapkan noise di dalam gambar pada perisian Adobe Photoshop

Introduksi

Sesebijik gambar biasa nya tak kan menjadi perfect merfect seperti fotographer ingin kan. Selalu sahaja kita menghadapi noise yang heavy lebih-lebih lagi gambar waktu malam dan gambar daripada handphone. Namun gambar daripada kamera yang canggih pun seringkali menghasilkan noise. Damn!

Noise di dalam gambar di ertikan sebagai bintik-bintik juta yang meng’noise’kan dalam sesebuah gambar. Noise di sini bukan bermaksud bising. Bukan juga bermaksud bermain muzik noise seperti Insect Warfare. Bunkface pula bermain muzik punk rock.

Noise Ninja

Sebagai jalan penyelesaian bagi masalah ini, saya mengesyorkan satu plug-in di dalam perisian Adobe Photoshop yang di beri nama ‘Noise Ninja’ dari PictureCode LLC. Noise Ninja amat berkesan sekali melenyapkan noise-noise degil.Tetepi harus la di setting semolek molek nya semasa mengg’apply di dalam gambar agar gambar tadi nampak tidak terlalu licin dan kabur.

Untuk mendapat kan Noise Ninja ini boleh lah memuat turun nya di www.picturecode.com


SEBELUM
Gambar yang banyak noise. Mata juga ada sakit-sakit bila tengok lama-lama.


SESUDAH
Sudah licin kalu. Gambar tetap ganas di seling dengan ketiadaan noise. Watak utama menten ganas.


Kebaikan dan Keburukan Noise Ninja

  1. Gambar menjadi lebih cantik dan bersih.
  2. Dapat membantu mat rempit melawakan gambar di dalam fesbuk.
  3. Membantu fotographer mengedit gambar dengan lebih pantas ala-ala Slipknot.
  4. Tiada unsur MLM.
  5. Pengambilan Noise Ninja dalam dos yang berlebihan akan mencacat kan gambar.
  6. Noise Ninja tidak di jual di kedai-kedai runcit berdekatan.

Cinta Sepi




lagu ini ditujukan pada mereka yang bercinta tapi serupa macam tak bercinta..

terimalah!

11/18/2010

Demam


Demam.
Sejuk walaupun cuaca panas.

Demam.
Hingus meleleh.

Demam.
Rasa macam nak tuam.

Demam.
Rasa macam nak pitam.

Demam.
Janganlah sesiapa cari pasal kalau tak nak lebam.

http://berrylipglossxpumps.files.wordpress.com/2010/03/danbo1.jpg
[Gambar : Dengar lagu untu hilangkan demam. Boleh?]

Demam.

Video : Lady Gaga’s ‘Bad Romance’ Yang Di-Metal-kan

Awesome motherfucker!!! This guy has win teh internet!

Kredit : 331 Erock

Video : Pembedahan Plastik di Jepun

Ramai yang tahu bahawa Jepun, seperti juga Korea, merupakan 2 buah negara yang paling extreme dalam melakukan pembedahan plastik. Tapi ramai yang tak tahu bahawa Jepun sebenarnya dah memulakan experiment ke atas manusia semenjak perang dunia kedua lagi.

Ramai di kalangan celebrities Jepun dan Korea melakukan plastic surgeries kerana ingin mengimbangi bakat dan rupa, kononnya lah. Walhal suara tetap tersepit macam Shahrul Azri.

Apa yang menyedihkan adalah, masih terdapat di kalangan sesetengah peminat yang terlalu obses dengan plastic surgery sehinggakan akibat daripada pembedahan tu akhirnya memakan diri. Contohnya macam dalam kes Hang Mioku, seorang gadis Korea yang terlalu obses dengan pembedahan plastik.

01 

Hang Mioku terlalu sukakan kecantikan palsunya setelah pertama kali melakukan pembedahan plastik, namun akhirnya menemui akibat yang menyedihkan setelah dia kehabisan wang untuk menambahkan lagi kecantikannya.

Apa jalan akhir? Dia suntik minyak masak. Penyudahnya muka pun dah macam keropok lemau.

 

Kredit :

11/16/2010

Korban (Cerita Lama)

Definisi Korban Bagi Masyarakat Kita..

1. Pengorbanan paling besar terpaksa dilakukan untuk memilih destinasi sama ada untuk pulang beraya korban dirumah mertua atau rumah famili sendiri.

2. Ramai yang terkorban di hari raya korban gara-gara pemanduan kurang sopan ketika pulang berhari raya korban..

3. Mengorbankan wang yang banyak untuk membeli baju hari raya korban.

4. Terkorban di atas katil ketika solat sunat raya korban dijalankan.


November 2009.

p/s: Disini saya mengucapkan Selamat Hari Raya Qurban.salam dari perantauan buat pembaca blogbusters..

Momokan Dongeng

Salam
Esok nak raya.
Dah terbayang mercun bola berdentam dentum di dada langit malam ini.

Terperanjat sial!

Tahulah kau banyak duit.

Tahi!

Sabar.
Bertenang.
Kan separuh daripada iman.

Menjadi teraniaya memang kegemaran orang kita. Kononnya kalau tertindas, lagi tambah kasihan. Kau tak percaya? Kau masuk Akademi Fantasia sana, pastu kau gebang kata ayah kau penoreh getah. Mak kau jual kuih.

Confirm! Minggu depan undi kau naik walau suara kau sampah. Tett (Hint : Bekas pelajar AF yang dibaling pen sebab main2 dalam kelas)

Kita dah dimomokkan dengan dongeng lama supaya no matter what, kena sabar. Aniaya lah macam mana pun, sabar. Pijak penyek macam mana pun..eh sabar lagi. Macam Bawang Putih kena dera ngan Bawang Merah ngan Mak Kundur.

Figura Bawang Putih menunjukkan orang teraniaya, lemah tak berdaya menang juga akhirnya—di akhir cerita.

Ni bukan citer, bai.
Ni reality. Tampar sikit pipi kau tu. Tampar kuat-kuat!
Bangun!

Bukan nak mengajar jadi kurang ajar. Tapi sabar ada batasnya. Takkan selama-lamanya nak cakap “Ala takpelah..sikit aje tu”

Logik la beb. Kau bukan robot!

Fikirkan..

**

Kemudian kita dimomokkan lagi dengan kisah anak tak pandai jaga hati emak dalam ‘Batu Belah Batu Bertangkup’

Heart wrenching one. Meh aku susun kronologinya:
1)Emak in sorrow lepas suami mati.

2)Emak sakit kerinduan suami, suatu hari pergi cari ikan.

3)Emak jumpa ikan tembakul. Muka dia macam jumpa emas bertongkol-tongkol.

4)Emak siang ikan tu. Hambek kau..jumpa telurnya. Emak telan liur..Gulp (kecurnya, mak)

5)Emak bawak balik rumah, bagi kat anak yang sulung suh goreng, while she’s taking a bath.

6)Adik kecik terbangun dek bau telur yang sedap digoreng. Kakak bagi sikit.

7)Adik merengek nak lagi. Hentak kaki macam nak mintak penerajang. Kakak tak sampai hati, dia bagi sampai habis telur ikan dimakan dengan lahap.

8)Emak naik dari mandi,siap2 nak makan

9)Bukak tudung saji. Muka emak pelik. “Aik, mana telur emak..eh mana telur yang emak suruh goreng tadi??”.

10)Kakak muka cuak. Dengan gagap2, dia cerita perkara sebenar.

11)Muka emak dah mula nak nangis, sambiil ready nak kesat air mata dengan hujung baju kurung kedah dia. Emak cakap, “Kau berdua memang tak sayang emak. Biar emak mati ditelan batu belah”

12)Emak keluar rumah. Lari2 ke batu belah yang tengah mengaum nak makan mangsa.

13)Dua beradik kejar emak. Bammmmmmmm..emak kena baham, mati kempunan telur tembakul.


Tahi!
Panjangnya!

Ok.
See?
Kerana telur tembakul, emak merajuk bawak diri ke batu belah.

Ya.Memang kita sedari kecil diajar bagaimana disuruh menghormati orang tua. Takde orang tua(mak ayah) korang jangan berangan nak yada-yada dalam dunia ni.

Tapi sebagai ibu bapa, tak perlulah nak merajuk disebabkan perkara remeh. Cuba give and take. Kadang2 anak2 tegur dengan baik lemah lembut tentang tabiat kita. Untuk kebaikan kita jugak. Merokok contohnya.

Baik budak tu cakap. Elok aje
Dah tengking2, kata kurang ajar.

Ajaran melayu dulu lebih kepada menerima. Kita digest saja apa yang orang tua cakap tanpa ada sebarang penolakan(rejection). Akhirnya jadi beginilah. Anak2 tegur benda salah, ada sesetengah ibu bapa langsung tak mahu terima.

Sudah di projectkan dalam kepala kita, orang tua2 cakap jangan menjawab. TERIMA.

Suatu lagi perkara yang ada dalam jiwa orang kita adalah terlalu bersimpati.

Wat muka sedih sikit
Kusamkan baju
Duduk tepi koridor.
Tadah bekas.

Kita hulur se sen dua.

'Tolong encik..nak makan tak ada duit'

Tengok fizikal lengkap. Sihat.

Kesian sangat kita ni kat orang.

Tapi sampai bila?

Sampai bila-bila…

Eye Candies : Can You Believe These Are Actually Flat Images?

Dilukis oleh seorang artis kelahiran Chile ber-surname ‘Fredo’, beliau merupakan seorang remaja berusia 17 tahun!

Apa yang menarik tentang lukisan-lukisan Fredo adalah objek-objek atau subjek lukisannya seolah-olah ‘akan keluar dari bingkai’, dan itu menjadikan lukisan-lukisannya seolah-olah ‘bernyawa’. Enjoice.

01

02

04

06

07

 

Pictures credit : Mighty Optical Illusion

Zaid, PKR, Anwar dan Azmin. (Dari Perspektif Seorang Yang Bukan Ahli PKR)

1. Akhirnya, selepas berminggu-minggu menghentam proses pemilihan PKR serta menghentam kepimpinan PKR, Zaid Ibrahim akhirnya mengumumkan akan keluar dari PKR.


2. Zaid Ibrahim merupakan bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri yang meletakkan jawatan pada tahun 2008 kerana tidak berpuas hati dengan pelaksanaan Akta ISA. Selepas keluar dari Umno, beliau menyertai PKR pada 2009.


3. Zaid dilantik sebagai Penyelaras Pakatan Rakyat dan juga Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan, sesuatu yang aku lihat sebagai terlalu pantas bagi seorang yang baru sahaja menyertai PKR dan belum lagi terbukti lagi kesetiaannya.


4. Pada April tahun ini, beliau dicalonkan dalam pilihan raya kecil Hulu Selangor menentang calon MIC, P. Kamalanathan tetapi tewas.


5. Kemudian, semasa pemilihan PKR 2010, beliau mengumumkan untuk bertanding bagi jawatan Timbalan Presiden menentang Azmin Ali dan Mustaffa Kamil Ayub. Di sinilah bermulalah segala-galanya, di mana beliau menuduh pemilihan dijalankan dengan tidak telus dan berlaku penyelewengan, sehinggalah membawa kepada kritikan yang menggesa Anwar dan Azmin berundur dari PKR. Kemudian ia berterusan sehinggalah kemuncaknya kepada apa yang kita semua dengar di media-media, beliau mengumumkan untuk keluar dari PKR.


6. Pada pemerhatian aku, Anwar sangat mudah mempercayai nama-nama besar yang baru sahaja menyertai parti dan kemudian memberi mereka jawatan-jawatan penting dalam parti. Contohnya, Chua Jui Meng yang baru menyertai parti telah diberi tugas mengetuai PKR Johor. Inilah kesilapan Anwar, beliau sepatutnya memastikan dahulu kesetiaan mereka terhadap parti sebelum memberikan apa-apa peranan penting dalam parti. Begitu juga dengan kes Zaid, baru mamat tu masuk parti, dah dapat jawatan penyelaras Pakatan Rakyat dan Pengerusi PKR Wilayah. Sangat tidak adil untuk mereka yang telah berjuang begitu lama dalam parti.


7. Zaid pun satu hal juga sebenarnya, pada awalnya beliau ada membuat kenyataan tidak akan merebut apa-apa jawatan semasa pemilihan PKR, tiba-tiba sahaja beliau mengubah pendirian dan bertanding jawatan Timbalan Presiden. Sepatutnya beliau lebih bersabar dan bermula dari bawah dulu, keputusan bertanding jawatan no. 2 parti agak drastik bagi seorang yang baru menyertai parti tidak sampai dua tahun pun. Beliau patut menumpukan kepada jawatan Penyelaras Pakatan Rakyat dan membantu mewujudkan persefahaman di kalangan parti dalam Pakatan bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.


8. Azmin?heh, secara jujurnya aku rasa beliau tidak layak pun bertanding jawatan Timbalan Presiden. Beliau mendapat undi yang banyak pun mungkin atas kapasiti selaku antara pengasas awal parti dan dilihat sebagai orang kepercayaan Anwar. Banyak juga cerita yang didengar tentang mamat ni, dan pada pemerhatian aku, beliau kelihatan seperti tiada identiti sendiri. Terlalu terikut-ikut gaya Anwar nampaknya, berbeza dengan Zaid yang kelihatan mempunyai identiti sendiri dan tidak terlalu terpengaruh dengan Anwar.


9. Jadi, apa penyelesaian yang sesuai buat masalah ini?Aku rasa Anwar, Azizah dan Azmin patut berundur terus dari PKR. Mereka mungkin lebih sesuai bertindak sebagai sebuah kumpulan penasihat saja dalam PKR. Memandangkan PKR sering dicanangkan sebagai harapan baru Malaysia, lebih elok sekiranya orang-orang muda yang menerajui kepimpinan parti. Apatah lagi, masa depan Malaysia pada pilihan raya majoritinya akan ditentukan oleh golongan muda. PKR sepatutnya mengambil peluang ini dengan menunjukkan mereka adalah parti yang sesuai untuk golongan muda. Buang segala sisa-sisa perangai Umno yang masih ada dan tunjukkan bahawa PKR adalah benar-benar harapan dan masa depan baru untuk Malaysia.


10. Bak kata Tukar Tiub, dunia ini adalah milik orang muda akhirnya. Jadi, berundurlah wahai orang-orang tua dalam PKR dan beri peluang kepada orang-orang muda menentukan hala tuju dan masa depan PKR. Lepas tu baru aku akan memikirkan sama ada nak masuk PKR atau pun tidak, keh keh keh.

Trivia


Adik suka sangat main PS2. Merengek-rengek nak suruh aku belikan dia PSP. Apa gila? PSP boleh jadi separuh harga basikal aku ataupun duit kopi nak dapatkan DSLR. Bising sangat di tepi aku, kang aku ketuk meraung panggil Mak.

Adik : Along, tengah buat apa?
Aku : Tulis blog.
Adik : Trivia tu sama macam Travers ke?
Aku : Apa tu?
Adik : Katak dalam Harry Potter.
Aku : Gila ke? Travers mana datang katak?
Adik : Oh tau, trivia tu Tevez.
Aku : Keluar!

Pagi ni aku tengok depan bilik ada orang tampal kertas tulis PSP besar-besar dan lekatkan logo Argentina. Damn!

Mirwana


Melihat Mirwana semasa separuh akhir Muzik-Muzik tadi membuatkan gua tertanya-tanya benarkah Mirwana ini kumpulan nasyid??Dah serupa kumpulan Innuendo pun ada juga gua tengok tadi.

11/15/2010

Fenomena

blackberi satu fenomena yang luar biasa di dalam malaysia..mengalahkan fenomena Dr. Rozmey dan lagu fenomena dari kumpulan search..secara tak langsung ia mengubah fenomena scene-scene percintaan zaman sekarang..

kalau dahulu,skilnya begini.

" hye,siapa nama?..bla..bla..bla..bla..bla.. boleh minta nombor? nanti boleh kita sembang-sembang lagi.. " pup! terus dapat nombor gadis yang kita mahukan..

kalau sekarang, skillnya dah berubah.

" hye,siapa nama?..bla..bla..bla..bla..bla.. boleh minta nombor? nanti boleh kita sembang-sembang lagi.. "

kemudia wanita itu membalas.

" this my BBM pin !@#$%^&*(), u can text me, if u want to chat with me again..thanx and see ya " pup! pecah berderai maruah seorang playboy dimata gadis itu kerana tidak memiliki blackberi.gara-gara dia memiliki Iphone 4..


p/s: gua harap kerajaan dapat ambil serius keadaan ini dan kembalikan scene-scene telefon rumah..hanya melanggan streamyx blockbuster mereka dapat menelefon ke mana-mana talian tetap diseluruh malaysia dengan kadar PERCUMA!

p/ss: susah juga gua nak handle 2 blog dalam satu masa..jadi gua copypaste balik dari blog yang overated ni,jimat masa dan tenaga..

playlist:
1) Search - meniti titian usang
2) Search & Awie - bayangan baiduri
3) Search - www.youjizz.com

Eye Candies : Illustrasi-illustrasi Yang Lucu Tetapi Awesome

 

Chow Hon Lam merupakan seorang artis grafik tempatan (Malaysia) yang berpendapat bahawa setiap figura / objek itu mempunyai pemaksudan sama ada melalui perbuatan mahupun gambaran. Di bawah ni, aku senaraikan illustrasi-illustrasi beliau yang berjaya menambat hati aku. Enjoice.

“I guess they must have something to say … Trust me, I try to communicate with them!” – Chow Hon Lam

01

02

03

04

05

06

07

08

09

010

011

012

013

014

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...