6/28/2011

Video Klip: Lazy Song



ye, saya terlalu malas untuk update blog kolobrasi ni, sebab mood saya masih tertinggal di UTM..fak! jadi sila 'enjoice this video' kepada mereka yang pemalas macam saya..kakakaka tapi video klip sungguh berseni tak caya tengok lah!

6/27/2011

Punk BerTaqwa??

Taqwacores


Peringatan : Topik yang aku akan keutarakan mengandungi unsur-unsur keganasan,sek rambang, perkauman, menyentuh sensitiviti agama, dan juga dapat memesongkan akidah pembaca yang membacanya. Dan anda diharapkan jangan membacanya dalam keadaan serius, sebabnya aku cuma bergurau saja.


Klik Untuk Pembesaran +google


Masuk ni dah dua kali aku tengok movie ni (baru 2 kali). Tetapi aku masih gagal mencari kebaikan dalam filem ni. Filem ni boleh dikatakan agak berat walaupun filem ini berkisarkan tentang Punk-Punk Amerika yang beragama Islam. Kalau korang tengok kompem dalam kepala otak korang cop diorang memang songsang. Mungkin didalam filem terdapat perjuangan anak muda memartabatkan agama Islam. Tetapi kebanyakkannya dalam filem ini banyak menunjukkan Kejahilan diorang je dari kebaikan. Jadi aku sarankan korang fikir banyak kali untuk menonton filem ini sebelum meluahkan makian-makian berunsur lucah dan hak asasi binatang haram. 


trailer


Sedikit preview :

Filem ini berdasarkan novel hasil tulisan Michael Muhammad Knight, seorang mualaf America, Journalist dan pemuzik. Penulisannya banyak mempengaruhi budak-budak dekat Amerika. Dia banya bercerita tentang budaya islam di sana. Dia start Memeluk Islam sejak berusia 15 tahun dan mula tertarik dengannya sejak berusia 13 tahun.


Sinopsis filem ini mengisahkan tentang Yusef, Generasi pertama anak keturunan Pakistan yang berjaya melanjutkan pembelajaran dalam bidang Engineering yang telah melepakkan dirinya bersama golongan-golongan punk muslim di Bufallo, New York. Dia akhirnya terjebak dan telah terdedah dengan golongan-golongan punk yang memperkenalkan Taqwacores pada dia.


Unsur-Unsur keji yang terdapat dalam filem ini ialah mabuk, Menghisap dadah, Sek Bebas,Umat Islam bertatu,mengganggu kenteteraman awam, Bawa Quran merata-rata, Sembahyang dalam tandas, imam seorang perempuan, azan menggunakan gitar karen, Isap konek dan ludah air mani kepada orang,  dan beberapa unsur negatif lain yang cuba disampaikan. Walaupun mereka cukup sembahyang 5 waktu tetapi aku rasa tak perlu nak campur adukkan soal agama dengan fahaman ideologi ni. Punk-punk, agama-agama. Jangan campur adukkan. Korang yang menilai aku hanya sampaikan agar tiada yang terjebak dan terpesong.


+Sumber
ada yang memaki dan ada yang menyokong
maki
maki2
menyokong



6/23/2011

Kreatifnya Seorang Pengarah

Seni Idea Terbaik

Shalom, kepada semua pembaca dan penulis BLOGBUSTER sekalian. Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan beribuan terima kasih kepada Admin blog ini kerana sudi menerima penulis baru seperti saya disini. Memandangkan saya agak baru disini, saya ingin garapkan sebuah informasi menarik kepada anda semua.

Googles

Pasti korang semua pernah menonton atau pernah tertonton filem epik Lord Of the Ring : Trilogy. Sebuah filem yang memang tak disangka kehebatannya dan tersangatlah melampau efek khasnya. Pasti korang kenal dan mengenali pengarahnya yang kreatif lagi bijaksana iaitu Peter Jackson yang telah menghasilkan banyak filem yang memberi kesan yang amat mendalam.

Sedikit penerangan tentang pengarah kreatif ini. Nama penuhnya ialah Sir Peter Robert Jackson dilahirkan pada 31 Oktober 1961 dan dibesarkan di Pukerua Bay, sebuah bandar berdekatan pantai di Wellington. Rancangan yang memberi inspirasi kepadanya dizaman permulaan kariernya ialah sebuah Rancangan animasi stop-motion iaitu Thunderbirds.

Filem pertama PJ ialah sebuah filem bergenre Splatter comedy iaitu Bad Taste yang telah dihasilkan pada tahun 1983.Yang menariknya tentang cara pembikinan filem ini ialah ia dilakonkan oleh Peter Jackson sendiri dan juga sahabatnya secara percuma tanpa bayaran. Pengambarannya berjalan dengan lancar sehingga Peter Jackson mendapat kerja sepenuh masa dalam bidang perfileman. Filem Bad Taste mengisahkan tentang sekumpulan makhluk asing yang datang ke bumi untuk menjadikan manusia sebagai makanan mereka. Di dalam babak berlawan, semua aksi stuntnya dilakukan oleh Peter Jackson sendiri. Filem Bad taste telah mendapat anugerah dari Cannes Film Festival pada tahun 1987 dan telah terjual  di 20 buah negara. Korang semestinya perlu melihat sendiri filem ini kerana efek murah mereka memang menarik dan sememangnya kreatif. Malaysia rasanya tak terfikir ke nak buat filem komedi tahap bodoh tapi kreatif ni??? LOL

Dia juga pernah terlibat dalam penghasilan skrip untuk filem Nightmare On Elm Street. Filem yang dihasilkan seterusnya ialah Meet The Feebles (1989) dan disusuli dengan filem Horror comedy yang sangat menarik dan menampilkan kelainan yang mendadak iaitu Filem Braindead (1992). Idea asal dari co-produksinya dan telah digarap cantik oleh Peter Jackson menjadikan filem ini begitu luar biasa. Mengisahkan tentang kejadian zombie hasil dari kesan gigitan seekor binatang purba yang telah dibawa oleh sekumpulan pemburu dari sebuah pulau untuk dijual di zoo. Efek darah, teknik stop-motion dan efek make-up yang gore menjadikan filem ini berjaya menarik peminat untuk menonton filem bergenre gore ini.


Filem seterusnya ialah Heavently Creatures dan Jack Brown Genius pada tahun 1994 dan The Frighteners pada tahun 1996. Sehinggalah kemunculan filem teragungnya pada tahun 2002 dan 2003 iaitu diinspirasikan dari novel karya J.R.R Tolkien iaitu The Lord Of The Ring yang digarap sehebat mungkin untuk menjadikan filem ini tersenarai sebagai sebuah filem terhebat dan Super Power. Ia disusuli pula dengan filem remake dari filem King Kong versi hitam putih ke sebuah filem berwarna yang amat mengkagumkan dengan efek CGI yang Superb. Filem ini tidak menghampakan kipas susah matinya kerana ia disampaikan dengan begitu berkesan sekali.




Seterusnya Peter Jackson menghasilkan sebuah filem yang lain daripada yang lain iaitu District 9 pada tahun 2009. Filem ini memberi kesan yang amat mendalam kepada aku kerana perubahan gaya suntingan dan penyampaian yang amat berkesan sekali. Dari filem ini kita akan dapat mengetahui siapa yang jahat siapa yang kejam. Buang tanggapan anda mengenai makhluk asing yang datang ke bumi untuk memporak perandakan keadaan. Mereka sebenarnya datang secara damai untuk mengetahui cara kehidupan manusia tetapi kezaliman telah dilakukan oleh manusia tanpa ada rasa simpati dan manusia cuba menjadikan mereka sebagai bahan ujikaji. Pengalaman telah dirasai oleh seorang manusia yang secara tidak sengaja bertukar kepada sebahagian dari mereka. Bagi aku filem ini adalah yang terbaik.

google

Filem seterusnya ialah The lovely Bones (2009), dan filem terbaru arahan Peter Jackson yang bakal dikeluarkan tak lama lagi iaitu sebuah filem berbentuk animasi, The Adventure Of Tintin : The Secret Of Unicorn. Kalau korang tak tahu pasal tintin boleh google je. The Hobbit pula bakal dikeluarkan pada tahun hadapan. hehe

Aku preview pasal Peter Jackson sebab aku rasa dia adalah salah seorang pengarah yang berjaya dan mampu memberi kelainan dalam setiap penghasilan filemnya. Korang patut tengok dulu filem Bad taste dan bezakan dengan filem terbarunya. " Wow betul ke dia yang buat filem nih!!!! " haha. Kalau nak tahu lebih lanjut korang boleh cek wiki-wiki.


Producer

+Sumber : Wiki-Wiki+Google+Movies

6/21/2011

Kisah Penantian, Blackrose

Generasi sezaman dengan aku pasti pernah mendengar lagu rock kapak meleleh dari band Blackrose berjudul ‘Penantian’

Masa kecil dengar lagu ini diputarkan sambil membuat kerja Pendidikan Seni yang paling dibenci, aku terpegun dengan vokalis Blackrose.

Tetapi selepas mendengar lagu ini, siap dengan sing along, rupanya selepas aku google engine video terbesar YouTube, lagu Penantian ini telah dirakam dengan DUA versi!

Versi asal dipercayai dinyanyikan oleh vokalis Gersang- Man Bai manakala Versi ke dua dinyanyikan oleh vokalis Blackrose: Ajin

Sumber ini diperoleh dari Youtube.


Versi Vokalis Blackrose: Ajin (Klik link kalau vid tak load)



Versi Band Gersang, Vokalis Man Bai (Klik link kalau vid tak load)

Menurut YouTube yang menyiarkan Blackrose versi Ajin, pemerhati muzik 90 an dulu mengatakan vokalis Blackrose ni tak boleh menyanyi secara live selain lagu Penantian ini telah dirakam banyak kali untuk mendapatkan hasil yang lebih baik. Versi untuk Man Bai, diubah pada lirik pertamanya daripada..

Dikamar ku menyepi kepada Sepi di kamar ini

6/18/2011

Kehanjingan Pita Merah


Ok aku mula-mula nak bubuh tajuk tape merah. Tapi terlalu macam orang putih benar. Bahasa campur pula tu.

Di mana-mana kita jumpa terma ini. Birokrasi pita merah. Situasi bullshitnya begini.

Kau kena siapkan esaimen Prof X dan keperluannya, kau kena jumpa Mr Y. Kau pergilah ke company Mr Y. Di ground floor aku berjumpa dengan Reception G dan kata nak jumpa Mr Y. Siap tunjuk surat kebenaran dan tempoh temujanji. Reception G kata kau kena jumpa Mdm H di tingkat satu without explaination. Kau pun pergi naik tingkat 1. Sok sek dengan Mdm H yang mukanya macam terkena period cramp. Mdm H suruh kau jumpa Miss O di tingkat 3 bangunan sebelah ofis yang kau duduk sekarang untuk clarified pass masuk dan surat acknowledgement student.

Kau dengan terhegeh-hegeh, bersumpah seranah kena pergi ofis sebelah. Dahlah guna jejantas. Kerja nak cepat jadi lambat. Jumpa Miss O yang sedang menaip memo, muka tak mesra langsung terus minta surat kebenaran universiti. After checking, Miss O kata ada beberapa tak complete selain memberitahu pejabatnya yang berkongsi dengan ofis sebelah tak menerima pelawaan pelajar yang nak buat research di situ.

Ok aku malas tulis.

Makin tulis, makin pening.

Aku nak cerita yang pita merah aka birokrasi red tape ini adalah sesuatu perkara jahanam yang menyusahkan. Lebih lebih lagi menggunakan telefon untuk berhubung dengan orang atau perkara penting.

Banyak betul level yang nak kena lepas. Derr, kredit jalan tu! Dahlah jawab pun tak mesra.

Bila berurusan dengan kaunter, muka kadang-kadang macam nak minta pelempang. Berbeza dengan western yang lebih mesra, talkative selain really care pelanggan.

Kerja macam apa!

Tak ke anjing namanya tu?

6/17/2011

Teori Serangan Anonnymous Ke Atas Laman-laman Kerajaan


1. Diwarwarkan di media-media dan laman sosial bahawa satu kumpulan hackers akan menyerang laman-laman yang berkaitan dengan kerajaan (TELAH BERLAKU)

2. Maka, serangan pun berlaku pada masa yang ditetapkan. Kumpulan teknikal kerajaan mula menunjuk hero dengan berjaya memulihkan kesemua laman yang diserang pada masa beberapa jam sahaja. Padahal sebelum tu, kalau ada sebijik komputer rosak pun, dekat sebulan nak kena tunggu baru siap diperbaiki. Tak pun, biar je dalam stor.

3. Di media-media, serangan ini disifatkan sebagai ancaman kepada keselamatan negara. Negara berhadapan dengan serangan siber yang boleh menggugat keselamatan negara dan keselamatan data-data penting.

4. Pemimpin peringkat atasan akan mengarahkan keselamatan siber di semua laman-laman kerajaan dipertingkatkan. Pakar-pakar keselamatan siber mula mengeluarkan kenyataan yang laman-laman milik kerajaan belum cukup kental menghadapi serangan siber.

5. Bila Dewan Rakyat bersidang, kerajaan pun akan mengusulkan supaya bajet keselamatan siber dipertingkatkan. Sidang punya sidang, debat punya debat, undian dilakukan, usul pun diluluskan. Bajet untuk keselamatan siber akan dipertingkatkan pada Bajet 2012 akan datang.

6. Bajet dah ada, apa lagi?Keluarlah tender-tender untuk meningkatkan keselamatan sekuriti di laman-laman negara. Yang dapat tender?kroni-kroni orang tertentu.

7. Habis cerita. Kesimpulannya, skrip yang sama akan diguna pakai untuk memohon bajet bagi perkara-perkara lain pula. Bajet untuk tenaga nuklear contohnya.

8. Kah kah kah.

6/15/2011

Buku Free! Siapa Nak Buku Free??

The other day aku mencari buku kegemaran 'The New Malaysian Essay Part 3' since aku dah ada Part 1 dan 2.

Google di page MPH, haram takde.

Google di internet, di bawah label syarikat yang mengeluarkan buku tersebut, aku dapati buku tersebut boleh didapati dalam naskhah PERCUMA!

Ok ini satu kenyataan. Bukan omongan kosong!


KLIK PADA IMEJ UNTUK KE WEB


Mungkin ada versi yang dah dijual, tapi dengan peek macam ni aku boleh baca dulu dan ubati kerinduan pada essay2 penulis muda pada negara kita yang tercinta ini.

ps:tetap nak beli yang book copy!
PS2: imej apa ntah kat cover ni.abstrak tol!

6/13/2011

Short Film: Nyan Cat



selepas menonton filem ini saya merasakan ia merupakan filem pendek yang sangat sangat cool! jadi silalah 'Enjoice'

6/12/2011

Dale Price : Bapa Mithali Yang Aneh

Ini adalah sebuah kisah yang aku sendiri rasa aneh, kelakar dan agak sadis dalam masa yang sama. Dale Price, seorang bapa kepada Rain (pergh nama!) mempunyai cara yang agak aneh ketika menghantar anaknya menaiki bas sekolah iaitu dengan memakai kostum-kostum yang aku rasa tak ada seorang pun bapa normal yang lain akan ikut.

Mr Price dilaporkan mempunyai 170 kostum yang akan ditukarnya setiap kali dia melambai anaknya di dalam bas sekolah, malah pernah dilaporkan duduk di atas mangkuk jamban dengan seluar dilurutkan sambil membaca surat khabar di luar rumah, semata-mata gimik khas buat anaknya yang malu dengan perbuatan beliau.

I don't know guys. inB4, untunglah ada ayah. Ada orang lahir yatim piatu tu langsung tak rasa nikmat kena lambai dengan ayah, ye dak? One can only hope for a dad like this. LOL


Sumber : MetroUK

Deco : Rumah Dari Kilang Simen

Rumah di bawah dibina daripada kilang simen terbiar, yang dijumpai pemiliknya pada tahun 1973. Apa yang menariknya adalah "KEPALA HOTAK KAU BERAPA JUTA KAU BERHABIS DUIT NAK RENOVATE NI WOI!". Enjoy the pictures dan sila jeles. Untuk imej lebih, sila ke link asal.


Sumber : Epic Weird

Eye Candies : Infografik Sejarah Perkembangan Hipster (2010)

Aku sendiri pun tak tau nak klasifikasikan hipster ni apa benda sebenarnya. Aku pun kadang-kadang dressing up macam style dalam infografik kat bawah ni jugak. Ntah. Bantai sana. Layan sudah dowh. Right click > open image in new tab untuk gambar yang lebih besar dan tab tak tertukar. Gambar asal dia amat besar, so aku crop jadi dua part.


Sumber : Now Sourcing

Continuance : Bateri Untuk Penggila Gadget Di Kala Sangap Tenaga

What's happening, guys?

Pernah tak bila kau orang tengah syok call boyfriend / girlfriend, tiba-tiba handphone berbunyi menandakan low battery? Atau pun tengah sedap goyang-goyang kepala layan lagu 2PM di mp3 player tiba-tiba power off dalam LRT?

Nah, sekarang dah ada penyelesaiannya iaitu bateri rechargeable 'Continuance'! Bateri bersaiz AA yang ada connection USB pada badannya ni dicipta oleh Haimo Bao, Hailong Piao, Yuancheng Liu and Xiameng Hu.

Tapi daripada segi praktikalnya, jangan tanya aku macam mana. Pasal benda ni pun aku belum ada nampak lagi kat Malaysia. Kalau sesiapa dah pernah guna / member-member guna / anak saudara pencipta kat atas, share some story la. Okay?


Source : Yanko Design

6/10/2011

Angry Bird Real Punya

kalau gamenya di smart phone dan komputer menjadi kegilaan rakyat seluruh dunia, bayangkan kalau ada yang real? mahu chaos seluruh dunia ini dibuatnya..sila "enjoice this video!"

terima kasih kepada syahrul fitri untuk video yang 'awesome' ini!



p/s: gua kalau main game ni boleh jadi marah, jadi jangan cuba bermain dengan api!

6/09/2011

Permata Yang Di Cari



gua punya bosan bangun awal pagi sampai terjumpa video ini..layan sampai habis baru lu orang tahu dia punya 'feel' macam mana.

6/01/2011

I Stalk Your Profile



yeah! lagu ni sering menjadi pilihan playlist gua untuk beberapa minggu ni.. lagu ini cukup simple dan mempunyai isi-isi yang cukup berat.

jadi kalau lu orang baru lepas putus cinta, sila 'enjoice this video!'

" i stalk your profile when i miss you, tengok semua gambar you tanpa jemu."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...