6/16/2012

Review Game : Shadow of colussus [PS2]


Duduk dirumah memang syok membazirkan masa terluang, lagi-lagi semasa time cuti ni. Jadi hargailah. Cuti aku dibazirkan dengan bermain game PS2 iaitu Shadow of colussus. Sedikit pengenalan dan pengetahuan jalan cerita game ni. Game ini mengisahkan tentang seorang anak muda berhati keras bernama Wander. Dia mendapat kesulitan disebakan awek dia sudah mati. Jadi inilah sebabnya dia datang ke Pulau Terlarang. Nama sebenar tempat ini pun aku tak pasti. mungkin Shadow of Colussus la kot. Dia bersama kudanya datang dari jauh. Kawasan tu memang tiada habitat. Kisahnya Wander ni terpaksa melawan 16 ekor binatang yang memang besar gedabak bergelar colussus atau patung besar. Dia diperintah oleh satu suara ghaib yang ada di sebuah kuil untuk membunuh semua binatang ni, jika mahu aweknya hidup kembali. Jadi Wander pun terpaksa mengambil risiko dengan mendengar perintah suara ghaib itu. Dan akhirnya yang menjadi mangsa ialah pemain yang bermain game tersebut. Aku diantara mangsa-mangsa tersebut.

Aku tak rasa game ini memualkan. Cuma tahap IQ aku kadang-kadang terbatas. Jadi game ini mampu membuatkan aku menggunakan dan mengerah 100 peratus pemikiran aku berbanding tangan yang memegang joy stick untuk menghapuskan semua bintang yang besar gedabak. Jangan risau, di dalam perjalanan untuk menghapuskan bintang-binatang ini, tiada gangguan dari makhluk lain melainkan anda perlu mengerah otak berfikir secara logik untuk mencari jalan untuk ke destinasi yang dituju. Tiada petunjuk yang diberikan, hanya korang perlu berpandukan arah cahaya yang terpancar pada pedang apabila korang tekan button O. hehe.
Pandai-pandai lah nak hidup.

ini macamlah mahu cari arah dan pedang sbg petunjuk

Hero Wander dan aweknya yang terlentang di Kuil

Bila korang dah sampai ke destinasi. Akan keluar video preview menunjukkan ia memang benar lokasi yang dituju. selagi tak keluar jangan harap la korang nak jumpa colussus tu walaupun sudah sampai ketempat colussus tu melepak. Bila ditempat colussus tu, korang tidak boleh menggunakan khidmat bantuan dari cahaya pedang itu dah. Sebab disitu semua gelap. Korang terpaksa mencari arah sendiri dimana tempat colussus tu duduk melepak. Cari sampai jumpa. Dah jumpa, barulah susuk tubuh badan colussus itu ditunjuk. Ya rabbi besar gedabak. "macam mana ni?". Hah, itulah persoalan yang akan muncul di minda. Jadi have fun, tarik nafas, berfikir menggunakan otak dan cari kawasan dimana terdapat satu logo, yang harus korang tikam. Selalunya ada dibahagian kepala. Jadi korang terpaksalah memanjat dan cari jalannya.  

Pendapat aku, jalan cerita menarik, gameplay superb. Tapi camera angle dia tersangatlah menyakitkan hati. Kadang-kadang, semasa kita menunggang kuda. Arah colussus akan beralih dan korang terpaksa mencari sendiri dimana colussus yang sedang berlari. Tapi jangan risau, lama-lama korang akan terbiasa dengan keadaan ini. Dan korang akan berjaya menyelesaikan masalah.

Hah tengoklah besar mana colossi ni. Jadi memanjat la keje korang

Tak cukup atas darat, dalam air pulak.

Binatang yang terbang pun ada. Kene bersabar.

Korang boleh memanjat,berenang dan melompat. Panah dan pedang adalah senjatanya. Jangan risau lepas saje korang bunuh colossi ni, korang tak perlu mencari jalan pulang kembali. Akan keluar kuasa hitam seperti cacing-cacing yang akan menikam korang. Jangan risau korang tak mati, korang dikomakan sekejap. Sedar-sedar dah sampai kat kuil dan pergi cari colossi yang lain pula sampai cukup 16 ekor. Jangan bertindak membabi buta dengan menekan no untuk save. Tindakan itu akan merugikan anda sendiri. Cari sampai jumpa colossi ni. Kerana kawasan dia tersangat luas dan bercabang.

Peta lokasi binatang.

Panjat semua binatang dan carilah lambang 
bersinar ni. Inilah jawapannya. Tikam dengan sebaik mungkin.
Jaga-jaga, mereka tidak mendengar kata. Buas lagi tu. 
kalau jatuh panjatlah lagi.

Game ini sangat epik dan akan membuatkan anda taksub jika memahami maksud sebenarnya. Bermainlah dengan tekun. Jangan mengalah. Setiap kesusahan itu pasti ada jawapannya. Kalau keadaan mendesak. Lihatlah di Youtube atau sebaliknya. Ending cerita ni akan membuatkan anda sedih. Kenapa anda kene sedih? Jawapannya anda sendiri akan tahu setelah menghabiskan semua colussus ni. Jangan haraplah mahu cheats, fikir pakai otak.


Sori jika review ini syok sendiri. Cuma ingin menyampaikan berita hangat untuk peminat game. Selamat mencuba dan bersabarlah.

Info lain: http://en.wikipedia.org/wiki/Shadow_of_the_Colossus

6/15/2012

Selongkar : Rebecca Brown


 

Adik di atas penah berlakon bersama Jack Black dalam cerita The School of Rock (2003) sebagai Katie, seorang budak sekolah rendah yang bermain celo dan di ajar bermain gitar bass untuk sebuah band projek gurunya.

Ok. Dia cantik dan bermuka sedikit asia. Dia tidak berlakon lagi dah selepas filem TSoR. Ramai yang tersinggung. Iya lah, baru 11 tahun dah tampak cantik, sudah tentu lah ramai yang sedia menunggu dia dewasa dan berlakon dalam babak cinta dan babak bermadu asmara. Damn.

Walaubagaimanaupunterberr, hasil titk peluh mencari adik Rebbeca Brown di gugel, kami jumpa juga dia dan aktivitinya seharian ini. Dia terror main gitar dan bersuara sedap. Hambik kau.

  
Name: Rebecca Julia Chrissie Hynde Brown DOB: 18th August 1992 Height: 5"4
Lives: Chicago
Nationality: Spanish, American and also Filipino.
Plays: Acoustic guitar, some bass guitar and a tiny bit of cello.
Favourite film: Chicago
Favourite bands: Beatles, Led Zeppelin.
Favourite webby: www.flowgo.com
Favourite colour: Pink
Agent: Geddes Agency - 1633 N Halsted St. Suite 300, Chicago, IL 60614
Big break: She was a contestant on From the top where she played classical guitar.
Plays: Katie, and a tree in her school play.
Facts: # She had to learn to play bass for the movie.
#She had a solo at the end, but got cut out.
#The director Richard Linklater said that there was supposed to be a love story between Freddy and Katie in the original script.
#She's the class clown of her school
#She is a good singer.
# Her favourite show is Spongebob (one of them anyways)
(sumber - http://yallberockinwhenimdone.webs.com/bios.htm)

 

6/14/2012

Hermione Granger vs Bella Swan

Sila lihat ekspressi dua aktress ini.


Aku pilih Cik Granger! hahaha


Terbaru, Kristen Stewert membintangi filem Snow White and the Huntsman. Siapa dah tengok? Aku katakan facial expression dia sangatlaaaaahhhhh limit

6/11/2012

Promo: Waris (@SeramTV3)


Ada drama seram yang aku boleh consider sebagai "boleh layan" termasuklah fenomena "Kekasihku Seru" beberapa tahun lalu. Kisah tentang keluarga Mas yang membela saka bernama Waris untuk mendapat kekayaan tetapi memerlukan seorang penjaga bagi hayatnya.

Kini, sekuel kepada Kekasihku Seru, berjudul Waris akan disiarkan setiap Khamis jam 10 malam di TV3.(One thing I do agree with TV3 is ceritanya. Beritanya?Susah nak terima)

Secara kasarnya drama ini mengambil 10 tahun akan datang bila Marisa dan Rashad bahagia dan mempunyai anak lelaki hasil perkahwinan mereka. Konflik terjadi bila anak mereka Amar berubah sikap selepas pulang bercuti dari Terengganu.

Jom tonton!

Baca sinopsis

Antara promo

6/08/2012

Review: Jaga Kelakuan Sebab Mak Bapa yang Tanggung Malu (We Need to Talk About Kevin)


Filem ini tidak bercerita secara linear dan jalan ceritanya bukanlah sesuatu yang komersil. Jadi jika fikiran berat, ambil masa untuk menonton berbanding komen sana sini pening kepala tak faham. (That is always our audiens keep complaining about. Asyik nak entertainment value.Cerita sampah pun cakap best)

We Need to Talk About Kevin diadaptasi daripada novel hasil tulisan Lionel Shriver center around kehidupan Eva Katchadourian (Tilda Swinton) seorang travel agent yang berjaya suatu masa dulu, terpaksa hidup dalam cercaan dan hinaan masyarakat akibat tindakan anaknya Kevin Katchadourian (Ezra Miller) yang membunuh sejumlah besar rakan sekelas dan cikgunya di sekolah (massacre). Tak cukup dengan itu, ayah dan adik perempuannya Celia turut dibunuh.

Align CenterPremis cerita ini turut menunjukkan flashback bagaimana Eva dan suaminya Frank Katchadourian (John C.Reilly) membesarkan Kevin yang kuat menangis masa infant, repulsive semasa kecil, suka ejek-ejek mak dia cakap, tak menunjukkan sebarang minat dalam apa-apa bidang (tahu sebut Kill..kill..kill masa main PS dengan bapak dia) dan turut menunjukkan permusuhan dengan ibunya sendiri.

Actually, Kevin ni pada pandangan aku seorang budak yang bijak. Dia ada perspective sendiri. Ada babak dia mengira dengan baik. Ada babak dia tahu bagaimana adiknya terjadi walaupun it’s a big deal when toddler can say fuck in front of an adult. Kevin adalah figura budak bermasalah yang memerlukan perhatian sangat lebih daripada penjaga.

Eva, on the other hand macam give up nak membesarkan Kevin, at one stage dan bercadang mahukan anak lagi dimana dia sangat-dying-mahukan anak perempuan and surprisingly anak perempuan dia sangat cheerful like ordinary child, compared to Kevin (probably mungkin semasa mengandungkan Kevin, Eva macam tak boleh terima kehamilan itu)

Frank menyedari hal itu lalu menghadiahkan set memanah kepada Kevin sehinggalah menjadi pemanah yang tepat. Well ironically, set bow and arrow itu digunakan untuk membunuh, mencapaikan hasrat Kevin untuk masuk TV dan jadi famous.

Editing filem ini sesuatu yang aku nak puji. Ia bergetar dalam setiap babak yang cacamerba-disusun tidak linear, berdasarkan lakon layar yang dikehendaki oleh pengarah. Ia dimulakan dengan pesta tomato which all visitors dalam keadaan merah menyala. Ya. Filem ni memang ‘berdarah’ dari segi konsep thriller walaupun kita tak nampak darah membuak-buak di atas lantai. Despite all the typical screaming, filem ini banyak silent moment (tanpa music) which is bagi aku lagi scary.

Acting? Superb! Kita dapat merasai simpatinya Eva tatkala ditampar oleh orang awam, rumahnya disimbah cat merah (mengingatkan aku kepada kedajalan Ah Long), Tidur malam terganggu bila teringat apa anak dah buat, kawan-kawan pejabat tak nak bercampur walhal satu ketika, sebelum anaknya dipenjarakan, Eva hidup selesa sebagai Travel Agent yang berjaya.


Academy Award Winner Tilda Swinton mempamer mutu lakonan sangat menyakinkan walupun melalui air mukanya saja, we believe she’s in a big suffering (Nominates in Upcoming Golden Globe for Best Actress in a Leading Role:Drama). Begitu juga Ezra Miller sebagai Kevin. His eyes, ya Rabbi..aku tengok pun scary. Ada devilish look dan rasa macam nak terajang kalau dapat anak macam dia ni. John C.Reilly..boleh la. Sebab kenapa? Sebab aku asyik bayangkan watak dia sebagai husband lurus bendul dalam musical Chicago!haha


Seperti mana jalan cerita ini tidak linear, begitu juga endingnya. Dua penunjuk bagaimana Eva memafkan Kevin adalah: (By rights Eva dah practice one of well known proverb ‘Busuk-busuk pun anak aku juga’)

1. Ketika Eva menggosok semula baju Kevin, menyimpannya dalam almari, mengecat semula bilik tidur Kevin (rumah yang disewa Eva selepas tragedi) dengan warna biru.
2. Memeluk anaknya di pertemuan terakhir mereka sebelum Kevin dipindahkan ke adult cell (sebab umur dah 18 tahun)

Filem ni diakhiri dengan fade putih menunjukkan Eva memilih life untuk terus hidup walau selepas 2 tahun tradegi, mungkin ada mangsa yang mengingatinya. That’s why, sebagai anak jagalah air muka mak bapa anda. Buat salah, mak bapa tanggung malu sampai mati.

* Review terakhir tahun ni. Phew!





6/07/2012

Review: Klip Bocor Filem Dukun (2007)

Lama gila tak update blog. Being busy lately dengan kerja-kerja pengeditan.

Well, masih ingatkah kalian dengan filem kontroversi yang digam dari ditayang, Dukun?

Filem itu sepatutnya dijadual ditayang sekitar 2007.

Filem arahan Dain Iskandar Said ini (sebelum Bunohan) mengisahkan tentang seorang pengamal ilmu hitam Batak bernama Diana Dahlan yang membunuh seorang tokoh politik (yang mahu kebal). Yeah. It does ring a bell rite? That's why filem ini dibanned dari ditayang.

Aku pernah membuat entry mengenai filem ini pada Ogos 2008.



Dan the other day masa duduk meggogle youtube, nah, klip 8:40 telah bocor ke internet! Kepalangnya gembira, walaupun tak tengok full length, Dukun dapat juga ditonton.

Dain macam biasa hebat.
Namron, Bront Palarae, Faizal Hussein dan Sofi Jikan juga terbaik.
Umie Aida? She deserves an award for her portrayal!

Nah. Lihatlah!


*Aku mengikuti filem ini menerusi penerbitan majalah Hype! dimana masa itu filem seram Chermin dan epik Queen of Langkasuka turut di-review.

6/06/2012

Review: Tattoo Si Gadis (The Girl with The Dragon Tattoo)


Poster filem ni ada 2 versi:)


Fail kes lama dibuka. Siasat gadis yang hilang atau mungkin..dibunuh!


Gadis yang tinggal dengan family besar. Mungkin salah sorang suspeknya?


Rumah family si gadis. Situated at an island. How creepy is that?



Lisbeth Salander.Gempak minah ni. Ada tattoo naga kat belakang badan dia dan seorang hacker!


Penyiasatan dilakukan



Cari hubung kait dengan family



Dan Lisbeth akan bekerja dengan investigator cum penulis biografi hot ini. What do you expect?



PS: Rooney Mara get nominated for an Oscar for Best Actress in a Leading Role. Aku suka cara dia memotretkan watak Lisbeth Salander melalui adaptasi novel ni and of course a few pre-nude scene (ada ke term ni??) and keep me thinking of criteria befor you get nominated in Oscar. Seriously get nude and having wild sex? Sopan tak boleh?LOL. Here are some list of actresses that have been used their famme fatale and hell yeahh won the Oscar:)

1. Helle Berry: Monster's Balll
2. Charlize Theron: Monsters
3. Kate Winslet: The Reader
4. Natalie Portman- Black Swan

PS2: Sebelum ni aktress Naomi Repice dipertanggungjawabkan memegang watak Lisbeth Salander dalam filem versi Sweden


6/05/2012

Goon atau Bodoh


Jarang ada movie aku tonton takde subtitle. ni first movie yang aku buat-buat faham tanpa perlu forward kedepan. Mungkin movie ini tidak sehebat kisah-kisah epik dan mana-mana kisah sains fiksyen yang melampau. Tetapi dia punya daya tarikan tersendiri. Pertama melihat trailernya, sudah berputik bunga cinta sakura di gurun sahara. Tetapi kedetailannya masih belum diduga. bagus atau tidak kisahnya. Jadi aku meneruskan niat dengan cara mendownload secara haram. Itu adalah tindakan nekad. who cares. FBI, jangan nak baik sangat la.

Dulu masa zaman American Pie, aku cukup anoying dengan mamat Seann William Scott ni. Tapi didalam movie ni dia sudah menunjukkan kelainan yang sangat menakjubkan. Aku suka watak Doug Glatt dalam movie ni. Seorang budak bodoh yang mempunyai azam yang kuat untuk melindungi orang yang dikenali. Bermula dengan bekerja di bar sebagai security, dia mendapat tuah untuk menyertai satu pasukan hoki ais sebagai 'goon' ataupun orang bodoh yang bakal dijadikan sebagai kaki lawan di dalam gelanggang tersebut selepas dia menjatuhkan seorang pemain hoki yang naik berang dan cuba menyerang sahabatnya, Pat.




Dipendekkan cite, Doug dihantar kepasukan lain untuk menjadi goon dan menyertai satu pasukan lain. Dia bertemu dengan Xavier Laflamme [Marc-AndrĂ© Grondin]. Seorang pemain hoki ais terhebat yang menjadi fobia apabila mengalami kemalangan teruk akibat dibelasah oleh seorang pemain atau goon terhebat, kire otaimer la, Rhea [Liev Schreiber] dan menyebabkan Laflamme terlibat dengan dadah dan repotasinya kian menurun apabila dia sering dipersalahkan kerana fobia yang teruk sangat.



 Dipendekkan lagi preview, Doug ni tak sehebat mana main, tapi dia ada komitmen tinggi kepada pasukannya. Dia fight untuk kawannya dan sanggup menyerahkan tubuh untuk menyelamatkan pasukannya. Sehingga dia diangkat sebagai kapten pasukannya, Halifax Higlander. macam kebiasaan cite. Doug berjaya menyakinkan laflamme untuk bermain sebgai pemain terbaik. Dan seperti kebiasaan, hero akan bertarung dengan orang jahat di akhir perlawanan. Dan Doug akhirnya bertemu dengan seorang 'goon' yang tidak pernah dikalahkan iaitu Rhea, otaimer goon yang tidak pernah ditumpaskan.




Rumusan aku bagi filem ni, Doug mempunyai semangat yang tinggi pada pasukannya. Dia lebih pentingkan keselamatan rakan-rakan dan mempunyai komitmen yang tinggi pada pasukannya. Dia seorang yang bodoh tapi dia menggunakan kekuatan semulajadinya untuk mempertahankan orang yang disayangi dan dikasihi.

Setakat itu saja review saya, jika ada part syok sendiri, itu adalah disebabkan kekurang dari penulis. yang baik dari tuhan yang kureng adalah dari diri penulis sendiri. Selamat menonton.

P/s: Awek yang main drummer dalam scot pilgrim vs the world sangat chumel dan wanita dalam cite ni. huhu

keterangan lebih lanjut sila lawati ini:
http://en.wikipedia.org/wiki/Goon_(film)

Review: Moral Mak Bapa. Tunjuklah Contoh yang Baik (Carnage)


Kali terakhir menonton karya Roman Polanski adalah menerusi filem ‘The Pianist’ lakonan Adrien Broody (menganugerahkan beliau Best Actor in a Leading Role). Broody yang menjadi penerima paling muda waktu tu terus menjadi bahan bualan press Hollywood gara-gara ‘pelukkan dahsyat’ beliau dengan penerima Best Actress sebelumnya, Helle Berry (Monsters Ball)

Lupakan jap kisah insiden keterlaluan Broody tu although his performance in The Pianist consider as the best! Takpa. Melissa Leo lagi sempoi bila tersebut Fuck ketika menerima Best Actress in a Supporting Role menerusi ibu diktator Alice Ward dalam 'The Fighter'

Dah. Cukup menceceh!

Aku baru menyaksikan filem Carnage. Genre yang dipaparkan dalam medium ini adalah ‘dark comedy’

Citer ni simple habis. Anak kepada Micheal (John C Reilly) dan Penelope (Jodie Foster) dipukul dengan stick oleh anak Alan (Christoph Waltz) dan Nancy (Kate Winslet). Dua –dua mak bapa ni bertemu pada ketika Penelope menulis tentang laporan salah laku tu.

They all seems happy. At first.

Towards the middle of the story, penonton akan dibawa kepada kejelikan pasangan ibu bapa ni bagaimana egonya mereka menerima tindakan anak mereka yang salah, bagaimana mahu menangnya mereka jika anak mereka dijentik sedikit---walaupun untuk menunjukkan hidup ni bukan macam dongeng je, so siapa kuat dia menang---


Disinilah penonton akan dapat melihat betapa seksanya Nancy mendapat suami macam Alan yang sibuk dua puluh empat jam dengan cellphone! Bagaimana Penelope terpaksa menjadikan suaminya lebih patuh pada arahan. Bagaimana terpaksanya Alan berjumpa dengan pasangan Micheal-Penelope sedangkan dia banyak kerja nak di buat. Tambah buruk Alan dan Micheal seolah bersepakat bahawa perbuatan serangan atau buli budak lelaki di zaman sekolah adalah wajib disebabkan ‘nak dapat geng yang lebih kuat dan berpengaruh’. Nancy yang termuntah atas khazanah buku Penelope dan semuanya bertukar perang battle of the sexes!

Watak dikembang baik. Usah dipertikai peranan empat tunjang utama. Ke empat-empatnya pernah dicalon dan menang Oscar. They are superbly talented! Premis cerita pula sangat fresh! Polanski, walaupun aku tau ko tengah meringkuk tak boleh ke US sebab salah laku kau tu, kau mampu menghasilkan sebuah cerita ringkas, adaptasi dari play pulak tu (penulis asal adalah Yasmina Reza dari play God of Carnage-sebuah stage play dari French), kau masih boleh memukau pandangan mata penonton dengan pemilihan pelakon yang tepat selain penceritaan yang mendalam, dialog yang lucu tetapi tajam dan mesej yang jelas. Lokasi hanya tertumpu pada rumah Penelope-Micheal where Alan dan Nancy stuck sebab perbincangan yang tak ada kata putus sebab masing-masing tanak kalah.


Parents hanya conceal everything when they meet other family. Semua nak nampak perfect, decent and fabulous tapi once bila kelemahan dah nampak, there is no way to return back! Their fight lagi teruk daripada pergaduhan anak-anak mereka.

6/04/2012

Video : Bagaimana Ilusi Optik Memperdaya Otak Kita

Ever had that feeling bila kau tengok depan cermin dan berkata "Eh, lawa ja kot aku ni. Awat takdak marka / jantan mai lekat tak tau..."

Video di bawah merupakan sebuah ilusi optik di mana apabila kita tidak memfokuskan pandangan secara menyeluruh kepada wajah seseorang, otak kita gagal memproses image yang sepatutnya dipandang mata. Have a look.

Tips : Dengan hanya melihat ke arah ' + ' di tengah-tengah, lihat bagaimana wajah selebriti-selebriti ini 'bertukar' menjadi hodoh.

inB4 "Patutlah aku tengok makwe aku huduh semacam. Tengok sekali imbas gitu aje rupanya!"



Trivia : It won second place in the Best Illusion of The Year Contest 2012!

Review Darah : Ichi The Killer [2001]




Ichi The Killer sebuah filem yang cukup mencabar. Ia juga sebuah filem yang menyakitkan. Aku menonton menggunakan player DVD dan permasalahan yang dihadapi oleh aku ialah remote control untuk player itu sudah rosak. Jadi aku terpaksa menontonnya tanpa perlu forward. Banyak terkandung adegan yang membuatkan kemaluan/kote/penis/alat kelamin/zakar aku senak. Filem ini memang kotor dan tidak sesuai untuk ditonton oleh mereka yang berhati nurani dan kanak-kanak yang belum pernah pancut air maninya atau matang.

Berlatar belakangkan kehidupan Yakuza di Jepun. Geng yang menggunakan aktiviti kezaliman dan keganasan yang melampau. Mengisahkan tentang Ichi seorang stranger yang menjadi buruan para yakuza yang lain. Juga seorang psiko. Kakihara pula seorang yakuza yang bermulut luas. Terbelah macam joker. Dia seorang yang suka menyeksa dan amat suka dan terbiasa dengan kesakitan. Bersama geng-gengnya yang lain, dia cuba mencari bosnya yang juga kes kehilangannya bersangkut paut dengan Ichi.

Kehidupan Ichi di dunia sebenar adalah seorang nerd atau noob atau skema yang masih terkenangkan kisah lampaunya. Kisah lampau yang hambar. Kalau melihat caranya, kenapa ia menjadi watak utama sebagai seorang pembunuh sedangkan Kakihara mempunyai Karisma, menarik, jahat dan penuh perwatakan sebagai pembunuh.? Jawapannya ialah Ichi mempunyai kebolehan yang sangat melampau dalam membunuh berbanding Kakihara yang hebat menyeksa orang. DANG!!

Screenshots:
Kakihara








Ichi the killa not filler!!



Apa yang terkandung didalam filem ini?

Darah, usus berselerakkan, pelacur, penyeksaan dan adegan berbau bangkai.

Moral value:
Jangan jadi yakuza. jadilah doktor dan ambik jurusan kedoktoran seperti Paan.

Pengarah : Takashi Miike
Pelakon : Tadanobu Asano,Shinya Tsukamoto,Nao Omori,Alien Sun

Based dari komik.



Amaran : Penjelasan untuk review ini adalah mengikut alunan otak penulis. Jika terdapat sebarang fakta yang bercanggah, ia disebabkan kerana filem ini sudah merosakkan sedikit pemikiran penulis untuk berfikir.

Review: Snow White and The Huntsman (Spoiler Alert)


Ada spoiler. Jangan baca jika tak nak tau spoiler!

Secara visualnya, Snow White and the Huntsman (SWATH) sangat memukau! Serius memukau. Maklumlah, director filem ini Rupert Sanders merupakan seorang pengarah iklan. Patutlah cun!

SWATH versi ini berbeza sedikit dengan filem Mirror Mirror yang lebih kepada muzikal. Secara kasarnya SWATH menceritakan kisah anak raja yang dikurung mak tirinya ketika tahta diambil secara cabul oleh perempuan gila kuasa itu. Si gadis dikurung sehingga terlepas keluar bilamana si mak tiri mengetahui si gadis mempunyai kuasa untuk menjadikannya immortal dan kekal menawan.

Beauty starts to fade away


Boleh tak aku nak tukar judul cerita ni. Nak jadikan A Tale of Queen Ravenna! Haha. Oscar Winning Actress, Charlize Theron really steal the show! Sebagai Queen Ravenna, dia powerful, kejam, jahat. Tetapi aku memuji bagaimana pengarah dan penulis lakon layar menyelongkar background Ravenna. Dia dan adiknya pernah melalui kejadian hitam dalam hidup, perang, kelaparan. Hidup mereka dirampas dan pesan si ibu Ravenna diingati. Hanya guna kecantikan. Itu kuasa wanita untuk dapatkan segala-galanya. Theron sebagai aktres, berjaya menzahirkan watak ini. Kita akan fear dengan plan dia. Penegasan dalan suara dia. Tapi, dalam masa yang sama kita boleh jatuh kesian dengan dia! Damn! Over the top performance!


Mandi susu dengan ghairiyah nya. Spoiler alert: Babak ni takdok dalam filem tapi ada dalam MV: Florence & The Machine: Breath of Life


Serius.

Aku terpancing simpati masa Huntsman bunuh adik dia Finn, dimana Ravenna turut merasai kematian adiknya itu.

Kristen Stewart is boleyyyylaaaa as Snow White. Is just emosi Kristen sangat limit dalam filem ni. Dia watak utama kot. Tapi pamerannya sebagai Snow White nampak kurang beremosi, tidak meyakinkan dan aku nampak sedikit bayangan Bella Swan dalam diri K-Stew ni. Chris Hemsworth dan Sam Claffin juga tidak berada dalam keadaan luar biasa.

K Stew yang biasa

Perjalanan SWATH agak baik. Tetapi ada beberapa plot yang kurang meyakinkan mengisi filem ini. Antaranya perkembangan watak Prince William dengan Snow White. Si William ni macam suka kat Snow tetapi perkembangan tu macam tak ada. Termasuk juga perkembangan Snow White mempelajari ilmu peperangan dari Huntsman. Ia tak dikembang dengan baik. Hanya sekali pelajaran dalam Dark Forest, dia dah boleh memimpin bala tentera. Ok she is the princess, but would it be nice if she know how to plan?

Overall, filem ni terlalu extravagant pada promonya. Cantik visualnya. Tetapi jalan ceritanya agak longgar here and there. Bagi aku ianya diselamatkan dengan cantik oleh lakonan meyakinkan Charlize Theron. Ya! Aku puji menggunung. Kalau nak tahu kenapa, bolehlah pergi menontonnya sendiri.

Aku mengharapkan Charlize Theron tercalon Best Actress in a Supporting Role pada Oscar musim depan! Again! She is great!!

Spoiler Alert. It is just me atau mana babak ni pergi masa aku tengok haritu??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...