5/31/2012

Review: Ia Adalah Hak! Hak Semua Manusia (A Separation)


Kali terakhir menonton naskhah dari timur tengah adalah menerusi filem ‘Osama’ beberapa tahun lalu.

A Separation (Jodái-e Náder az Simin) adalah garapan dari Iran menceritakan tentang pasangan suami isteri middle class yang melalui rough times dan memilih untuk berpisah. Nader, si suami yang sangat bertanggungjawab tetapi perlu menjaga ayahnya yang menghidap Alzheimer. Si isteri, Simin seorang tenaga pengajar mahu meninggalkan negara yang mereka duduki disebabkan mahu mendapatkan kehidupan yang lebih baik buat anak mereka Termeh.

Nader berkeras, lalu pasangan ini perlu berpisah sementara dan ini menjadikan Termeh tinggal bersama ayahnya (it’s a rule there, children below age;minor must stay with his/her father). Simin made her choice sebelum hiring a maid named Razieh before leave the family, staying with her parents!

Konflik Simin-Nader di Mahkamah


Konflik timbul bila Razieh yang hamil terpaksa menjaga ayah Nader yang nyanyuk. Isu berat terjadi pabila Razieh yang bukan muhrim terpaksa change a cloth of a senile man ketika ayah Nader terkencing dalam seluar.

Aku sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa isu yang dipaparkan!

Maka si Razieh yang tersepit ni terpaksa telefon sort of pejabat agama untuk meminta pendapat mereka yang arif terhadap hukum hakam agama Islam. Razieh berdepan dugaan lagi apabila ayah Nader tak sedar (ketika Razieh keluar sekejap untuk buat pemeriksaan doctor). Ada sebab Razieh kurung orang tua itu sebab ayah Nader merayau seorang diri pada satu petang. (ini satu lagi isu. Isu tentang amanah dan tanggungjawab)

Kalau kalian mengharapkan filem Iran banyak yang komersil hatta lagu-lagu arab, sila jangan expect begitu. Filem ini senyap. Ia langsung mengingatkan aku dengan filem arwah Yasmin Ahmad. Langsung tak ada music score, melainkan musik kredit di akhir filem. There are few strong women dalam A Separation ni. Simin yang berdiri di kaki sendiri apabila tuan hakim mengatakan yang dia harus ikut suaminya kemana saja. Namun, Simin juga bersama suaminya ketika Nader dituduh menjadi penyebab keguguran kandungan Razieh.

But most outstanding character adalah Razieh!

Razieh.Strong and loudspoken!


Dia hamil. Hayak anak perempuan dia kemana dia pergi hatta membuat kerja-kerja cleaning. Sanggup bersumpah dengan Al Quran sebab Nader tuduh dia mencuri, ketabahan dia pabila dapat tahu anak dia mati keguguran, menjadi tulang belakang suaminya ketika suaminya (yang banyak berhutang) hampir dipenjarakan akibat menumbuk Nader.

On the other hand, watak Nader juga dilihat menyerlah walau dia tersepit dalam banyak keadaan.

Dia dituduh menjadi pembunuh unborn baby Razieh (jika sabit kesalahan, Nader bakal dihukum penjara 3 tahun), bagaimana takutnya dia jika dia dipenjarakan, siapa nak jaga bapa dia yang nyanyuk? Siapa nak hantar dan jemput anak dia, Termeh pergi dan balik sekolah? Nader lelaki yang kuat. Tabah jaga bapa dia. Tenang ketika seluruh masyarakat sekolah menuduhnya sebagai pembunuh dan pendidik yang baik pada anaknya.

Satu nilai positif yang aku kenang dalam watak Nader adalah bagaimana dia ajar kepada Termeh (ironinya dia perempuan) supaya tak menerima saja apa yang datang dalam hidup. Tidak hanya pandai kata ‘ye cikguwithout even questioning why some things happen.

Nader menjadi tunjang utama pembangunan sahsiah Termeh untuk jadi lebih kuat. Ia seolah hakikat penciptaan Adam untuk Hawa supaya Hawa tak diajar untuk terima apa saja yang ada depan mata, tanpa fight untuk mendapatkan hidup yang lebih baik. Hak dalam kehidupan, kan? Semua manusia perlu rasa, bukan tahu terima.

Termeh. Tersepit antara bapa dan ibu


Towards the end, seperti mana kebanyakan filem timur tengah yang aku tonton, mempunyai banyak meaning yang tersirat. Babak terakhir adalah dimana Termeh diminta oleh hakim untuk memilih dengan siapa dia mahu tinggal bersama. Pilih sama ada ayah atau ibunya. Point terakhir dalam A Separation ini sangatlah effortless dan mengajar kita erti sebenar kehidupan, dimana kehidupan ni sebenarnya tak perlu dikongkong.



PS1: Filem ini tercalon dalam enam senarai akhir Filem Bahasa Asing Terbaik Academy Award, Februari depan! Lima calon lain adalah Pina (German), Le Havre (Findland), The Turin Horse (Hungary) ,Footnote (Israel) dan Where Do We Go Now? (Lebnon)

PS2: Agak-agak kalau filem genre begini ada ke nak tengok kalau dibikin untuk penonton tempatan?

PS3: Mungkin akan buat review filem A Skin I Live In (dan macam kebiasaan Pedro Almodovar mesti ada adegan seks terlampau), atau mungkin filem Melancholia, kisah tentang kemusnahan bumi (filem ni berjaya menobatkan aktres Kristen Dunst sebagai Best Actress Cannes Film Festival 2011) atau kisah wanita surviving dalam pakaian lelaki, Albert Noobs.

2 comments:

Hans berkata...

weh..ko tengok dekat mana weh?

FaizalSulaiman berkata...

Hans---> aku download saja:) dah tonton filem ni tahun lepas :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...