12/29/2010

Juara

Kami Juara

Walau kena laser

Walau Negaraku kena hina

Kami tetap juara

Walau kena tuduh pakai dukun

Walau dipanggil Maling

Kami juara

Memang kami juara

Tapi Sultan Bola Jangan buat-buat lupa

Sila letak jawatan

Sekian.

Mungkin Kerusuhan Dong!

Kalau di Malaysia, Ki Joko Bodo ini lebih kurang macam Uncle Seekers

JAKARTA, KOMPAS.com - Paranormal Ki Joko Bodo memprediksikan akan terjadi kerusuhan pada final leg kedua piala AFF 2010 antara Indonesia melawan Malaysia yang akan berlangsung di Stadion Utama Gelora Bung Karno, Senayan, Rabu (29/12/2010). Namun, dia tak merinci kerusahan yang dimaksud.

"Saya melihat pada pertandingan besok sangat kental dan kuat akan terjadinya kerusuhan,” jelas Ki Joko Bodo ketika dihubungi Tribunnews melalui selulernya, Selasa (28/12/2010).

Joko Bodo juga mengatakan bahwa pada pertandingan besok merupakan sesuatu yang sangat berat dan tantangan yang harus di lalui oleh Timnas Indonesia untuk bisa meraih Piala AFF 2010.

Pasalnya, jika Timnas Indonesia nantinya bisa memenangkan pertandingan dengan Malaysia, itu pun tidak akan mampu membawa Timnas bisa meraih gelar juara.

"Buat pertandingan besok, saya melihat Indonesia akan unggul satu gol saja dari lawannya, sehingga akan sangat sulit untuk bisa meraih gelar juara,” jelasnya.

Namun demikian dirinya akan tetap berdoa supaya Timnas Indonesia bisa tembus dan berhasil mencapai 4 gol lebih untuk bisa melangkah mendapatkan gelar juara.

"Mari kita sama-sama berdoa saja, supaya bisa berhasil dan tembus di atas 4 gol. Namun perlu juga diwaspadai akan terjadi aksi saling jegal-jegalan selama pertandingan maupun di luar pertandingan,” jelas Ki Joko Bodo yang juga mengatakan bahwa aksi laser tidak akan terjadi di SUGBK nanti. (Tribunnews/Iman Suryanto).
Sumber dari Bola Kompas.

12/27/2010

Malaysia 3 - 0 Indonesia

taniah di ucapkan pada pasukan negara kerana berjaya menewaskan pasukan jiran dengan 2 jaringan Safee Sali dan Ashari..pada babak pertama pasukan negara berjaya menunjuk pengawalan bola bergaya dengan gerakkan dari Safiq Rahim dan larian kencang sebelah sayap kiri dari Kunalan yang berjaya mengucar-kacirkan pertahanan pelawat.

saya mengucapkan terima kasih pada SHAHRUL Idlan (pengatin Baru) yang berjaya menunjukkan aksi yang bermutu dengan 2 hantarannya berjaya menghasilkan gol..mungkin hasil puasanya di malam pertama yang membawa pada aksi yang cukup memberansangkan dan bukannya aksi teransang..perlawanan ini dicemari dengan insiden laser hijau yang dipancarkan kearah penjaga gawang lawan hingga memaksa perlawanan dihentikan selama 5minit dan Sultan bola turun dari tempat duduk khasnya.

cuma gua kecewa di 10 minit yang terakhir pemain negara sudah mula bermain dengan sambil lewa dan tidak menunjukkan semangat untuk melawan..kita berharap skuad negara bersiap sedia dari segi mental dan nafsu, "Biarin aja di curang pake laser... Nanti pas tanding di INA. Jupe pake BH doang biar pada buta tuh mata liat gunung kembar gue..." di petik dari twitter Julia Perez.. jika di bukit jalil pemain lawan kena pancaran laser mungkin di stadium Bung Karno pemain negara akan berhadapan dengan pancaran gunung kembar dari Julia Perez..jadi selamat menjaga nafsu, terutama Shahrul Idlan..


mungkin saya akan kesana untuk merasai pancaran gunung kembar Julia Perez..kahkahkah!

12/23/2010

Psikologi Warna

Penggunaan warna harus la bersesuaian di dalam segala aspek kehidupan. Mari ambil tahu pasal psikologi warna ini dan jangan di salah gunakan.

Merah
Warna yang kuat, tanda amaran, warna panas yang membangkitkan nafsu seks dan selera makan, simbol kebanggaan dan kekuatan (di gunakan pada bendera)

Jingga
Cerah dan hangat, riang, meningkatkan selera makan, meningkatkan bekalan oksigen ke otak dan merangsang aktiviti mental.

Kuning
Warna yang paling terang kepada mata manusia, gembira, sinar matahari, tenaga kecerian, selalu di gunakan pada mainan dan pakaian kanak-kanak.

Hijau
Warna alam dan kesihatan, pertumbuhan, duit, kesuburan, keselamatan, santai pada mata, mempunyai power penyembuhan.

Biru
Warna sejuk, menunjukkan kreativiti dan kecerdasan, warna koperat, hospital dan syarikat penerbangan. Kesetiaan, kebijaksanaan, kepercayaan.

Hitam
Melambangkan kejahatan, kesedihan, kematian, warna yang power yang mengambarkan keagungan dan kekayaan, boleh menampak kan seseorang itu kelihatan kurus jika di kenakan pada pakaian.

Putih
Warna murni, bersih, segar, baik, hospital, di guanakan pada organisasi non-profit dan kerja amal.

Merah dan Putih - UMNO

Hijau dan Putih - PAS

Biru muda - Keadilan

Hijau, Kuning dan Merah - PEKIDA



biblio - http://www.digitalskratch.com/color-psychology.php

Dark et Funny


Salam

Kandungan buku ini sangat memikat. Seriously!

Funny 1 Malaysia. Have a peek!

What do you think, anyway?

12/22/2010

Double Trouble



lupakan rock the world, ayuh ke konsert double trouble di Sunway surf beach 25.12 ni..tanpa Search siapalah noh & band hujannya.

12/18/2010

Akhirnya Berada Di Perlawanan Akhir

ya ucapan taniah kepada pasukan negara yang telah layak ke perlawanan akhir piala Suzuki tahun 2010 dengan kemenangan agregat 2-0 ke atas vietnam..pada perlawanan ulangan di hanoi boleh dikata antara paling "menarik" gua pernah tengok dimana pemain negara malas berusaha untuk mencari gol seolah-olah sudah cukup berpuas hati dengan kelebihan 2 gol di tempat sendiri..

hal ini mengingatkan gua pada perlawanan bola sepak di zaman sekolah rendah gua dimana gua bermain di posisi pertahanan kiri, ketika itu pasukan gua mendahului pasukan juara bertahan dengan jaringan 1 gol di awal separuh masa pertama..bila half time, " asal dapat bola kamu sepak bola tu jauh-jauh dari kawasan pasukan kita nanti pandai-pandailah penyerang kita kejar " kata cikgu yang mengarahkan pemain pertahanan buang bola jauh ke kawasan lawan..gua syak K.Rajagobal pernah jadi coach bola cikgu gua..

disini gua mengucapkan beribu-ribu lemon terima kasih kepada penjaga gol negara kita yang bertindak cemerlang pada malam ini menangkis segala asakan dari pasukan vietnam..perlawanan pada malam ni tak ubah seperti perlawanan budak sekolah bawah 12 tahun, dimana kerja pertahanan negara mengeluarkan bola dari kawasan negara dan meletakkan seorang pemain untuk mengucar-kacirkan pihak lawan.

pemain perancang negara kita juga seolah-olah hilang idea untuk merencanakan gerakan yang menarik cuma di 15 minit terakhir perlawanan banyak gerakan yang menarik dari pasukan negara cuma penyudah dari penyerang negara kita agak tumpul.penyerang negara kita juga banyak menghampakan peminat bola di televisyen dengan gaya skil yang macam haram jadah, bajet macam 'Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi' dengan persembahan itu sudah cukup membuatkan gua benar-benar hampa..

walaupun negara kita sudah mencapai status negara maju malah lebih maju dari vietnam, tapi dalam permainan bola sepak, negara kita jauh ketinggalan dari vietnam..hal ini patut di ambil serius oleh sultan bola supaya sukan nombor satu negara kita tidak dipandang remeh oleh pasukan lawan.

12/17/2010

Mandarin As A Second Language (MESL)

Kita tak boleh menafikan yang benua Asia sedang menikmati pertumbuhan ekonomi yang stabil dan peningkatan kualiti hidup. Buktinya, di Malaysia, internet bukan lagi salah satu kandungan dalam senarai kemahuan korang seperti konsol Playstation dan legging yang comel, sebaliknya dah masuk dalam senarai keperluan! Sama pentingnya dengan gula dan beras beb!

Video bawah ni menerangkan perkembangan ekonomi 200 negara dalam masa 200 tahun. 


Sejak Parti Komunis China mengubah dasar ekonomi China (yang menyimpang dari idea asal sosialisme), China berkembang sebagai salah satu kuasa ekonomi yang berkembang pesat. Bermula sebagai pengeluar barangan tiruan yang tak berkualiti, China bereksperimen dengan ekonomi kapitalisme yang dunia (kita la tu) amalkan.

India pulak bermula sebagai kawasan pengilangan bahan kimia berbahaya bagi syarikat mega Barat. Segala operasi pembuatan dan pengilangan yang membabitkan risiko alam sekitar akan dilakukan di India. 

India mungkin menghadapai antara bencana alam sekitar yang paling teruk di dunia (insiden Bhopal etc), tapi India mendapat manfaat dari aliran kemasukan wang pelaburan dari syarikat keji macam ni. Jadi, ini pulak cara India bereksperimen untuk mencari formula pertumbuhan ekonominya.

Sekarang, China dan India dah banyak belajar daripada eksperimen mereka. India mula ketatkan undang-undang bagi mengelakkan lebih bencana alam sekitar dan China mula menumpukan kualiti daripada kuantiti dalam produk eksport mereka.

Dirahmati dengan pasaran ekonomi yang luas (pasal penduduk di kedua-dua negara ni lebih 1 bilion), China dan India telah diramal oleh pakar ekonomi sebagai kuasa yang akan menyingkirkan dominasi UK dan US dalam ekonomi dunia.


Hans Rosling meramalkan India dan China akan mengambil alih kuasa ekonomi dunia pada 27 Julai 2048 (tengok video ke-2 kat atas). You know what this means, right?

No? It means bahasa pengantaraan dunia masa ni akan bertukar dari English ke Mandarin! (China lagi besar dari India, so China will trump over India. Hahaha). Nasib baik lah gua dah bersara dah masa ni..Dan gua tak expect karier baru gua sebagai imam masjid berdekatan memerlukan gua untuk berkhutbah dalam Mandarin.


12/15/2010

Eye Candies : Skala Alam Semesta dan Anda

What’s happening guys?

Adakah kamu pernah terfikir berapa luaskah alam semesta ini? Well, selalu kita dengar dalam lirik lagu “I’m at the center of the universe” or something like that. But, to our surprises, alam semesta ini terlalu luas untuk diandaikan sebegitu.

Di website Primax Studio ini anda boleh lihat visualisasi / visualization untuk skala alam semesta yang dinisbahkan mengikut ukuran masing-masing. Cool site, I must say.

screen  (screen capture website)

Original site : Pixma Studio

Kredit kepada Suhaimi Ramly.

12/10/2010

Eye Candies : Jika Browsers Adalah Hollywood Celebrities (LOL)

Kamu pakai browser apa untuk surf teh net? I’m regularly use Firefox and Chrome because of both awesome features. But, pernahkah kamu mendengar nama-nama web browsers yang lain seperti Iceweasel, Flock atau Netscape? Check out LOL infographic di bawah untuk mengetahui personaliti browsers sekiranya dikaitkan dengan Hollywood celebrities.

(klik gambar untuk saiz penuh)

Kredit : the american kid

Craig David


12/07/2010

Menang Bergaya Umpama Menang Piala

taniah kepada pasukan Malaysia kerana melayakkan diri ke peringkat separuh akhir, dan kita patut berterima kasih kepada pasukan negara jiran kita Indonesia yang menyekat kemaraan pasukan Thailand dari menghancurkan impian pemain muda kita yang akan menjadi tonggak masa depan negara kita untuk layak ke piala dunia 2022 di Qatar..

pertemuan dengan pasukan belasah iaitu Laos bukan la tugas mudah buat pasukan negara untuk menjinakkan mereka sampai ke tahap sebegini rupa..seperti yang kita tahu, pasukan negara berada pada ranking yang ke seratus lebih manakala Laos pula berada di ranking seratus lebih skit dari negara kita..diatas kertas lebih jelas memihak keatas pasukan negara..dalam edisi Piala Suzuki ini mereka telah berjaya mengikat pasukan Thailand pada perlawanan pertama dan berjaya menambah koleksi dengan 6 gol bolos kepada pasukan Indonesia..

apabila sepak mula dijalankan, gua terus keluar rumah berjalan-jalan sekitar lembah kelang dan akhirnya pasukan negara berjaya membaham pasukan Laos dengan kemenangan 5-1..dan sekalung taniah di ucapkan kepada meraka dari kami pasukan blogbuster..

12/03/2010

Fact : Tanaman-Tanaman Yang Merbahaya

Guess what? Aku pernah mempunyai impian bercinta dengan botanist, sebab bagi aku botanist ni sexy. Lagi-lagi macam Poison Ivy dalam komik Batman tu. Slutty habis!

But then, pernahkah kamu terfikir bahawa pokok bunga yang terdapat di halaman rumah kamu sekarang boleh membawa kematian?

Check out some of these world’s most dangerous species of plants.

 

Pak Guard’ / ‘Mak Guard’ semulajadi : Cnidoscolus angustidens / ‘Mala Mujer’

mala mujer

Dalam bahasa Spanish, ‘Mala Mujer’ membawa maksud ‘Perempuan Jalang / Jahat / Syaitan’. Dikatakan bahawa tumbuhan laman ini lebih kepada membawa kesakitan berbanding beracun disebabkan hampir 80% daripada keseluruhan tumbuhan ini diselaputi oleh duri tajam dan kelihatan seolah-olah ‘bertompok-tompok’ sekiranya dilihat dari jauh. Namun, bukanlah duri itu ancaman yang sebenarnya. Apa yang menjadikan tumbuhan ini berbahaya adalah getah yang terkandung di dalamnya yang mampu menyebabkan extreme pain (kesakitan melampau) yang boleh berpanjangan sehingga berjam-jam dan ada kes sehingga berhari-hari malah, berminggu-minggu! Chaos tak chaos la aku cakap kau.

 

Si Cantik Tak Manis : Nerium oleander

nerium

Aku ada anak sedara yang baru setahun lebih usianya yang sangat gemar petik bunga dan suap dalam mulut. Dan nampak gayanya aku kena lebih berhati-hati di masa depan. Ini kerana, despite of how beautiful this one looks, ianya boleh menyebabkan kegagalan jantung dan terdapat kes yang melaporkan kematian berkenaan tumbuhan sekor nih. Cibai. Sekali pandang macam orkid sial. Terdapat juga kes di California di mana seorang wanita dijatuhkan hukuman akibat cubaannya membunuh suaminya menggunakan tumbuhan ni. Psyche and sicko, I must say.

 

Pengeluar ‘Serbuk Zombie’ : Brugmansia / Angel’s Trumpet

brugmansia

Tapi…tapi…sumpah pokok ni cantik, kan? Tapi…tapi…kamu tau tak pokok ni ada beberapa toksin yang sangat ohsem seperti atropine, hyoscyamine, and scopolamine di mana terdapat laporan di Colombia, penjenayah-penjenayah meng-ekstrak toksin-toksin tersebut untuk dijadikan dadah lantas menjadikan mangsa-mangsanya ‘unaware of what they are doing but entirely conscious’. Kiranya macam zombie la. Toksin-toksin tu pulak kalau kamu nak tau boleh di-absorbed through the skin and mucous membranes, allowing criminals to simply blow the powder in a person's face. Kedengarannya apa itu sih?

 

Buah Terlarang : Choke Cherry / Wild Cherry

choke cherry

Admit it, buah ni nampak sangat eatable, kan? BUT, untuk pengetahuan kamu, buahnya takde masalah untuk dimakan, tapi ranting dan daunnya adalah mengandungi hydrocyanic acid, yang boleh menyebabkan kesukaran bernafas dan kegagalan sistem respiratori sekiranya di-consume. But then again, which moron will eat the ranting, kan? Daun? Oh, mungkin dijadikan ‘tisu pengelap najis semulajadi’.

 

Cleopatra’s Favorite Seeds : Strychnine Tree

strychnine

Mangsa akan mengalami muntah-muntah, pengcutan otot dan convulsions once consumed it. Ini kerana, seperti namanya, Strychnine Tree mengandungi strychnine dan brucine, yang boleh membawa kepada kematian. Cis, rupa dah sebijik macam buah jeruk yang selalu aku makan tu dah.

 

Pembunuh Ibu Presiden : Snakeroot / Eupatorium rugosum

snakeroot

Ramai yang consume susu lembu. But beware, mungkin susu lembu itu datangnya dari lembu yang tersalah makan tumbuhan ini yang mengandungi tremetol, sejenis alkohol yang boleh menyebabkan ‘muscle tremors’ pada haiwan sebelum menyebabkan kematian. Ini boleh mengakibatkan ‘milk sickness’ (akibat keracunan tremetol). In fact, yang menyebabkan kematian Nancy Hanks, ibu kepada presiden Abraham Lincoln adalah ‘milk sickness’, bukannya secara direct-contact dengan tumbuhan ini.

 

Rhododendron

rhododendron

Rhododendrons dan ‘azalea bushes’ (a variety of rhododendron), kelihatan sangat cantik sekiranya berada di halaman rumah pada musim bunga. Tetapi, berhati-hati dengan daun dan madu daripada nektarnya – kedua-duanya sangat bertoksik. Ingesi (kemasukan) secara feko-oral (mulut) akan menyebabkan mulut seolah-olah ‘terbakar’, peningkatan air liur yang berlebihan, muntah-muntah, cirit-birit dan gatal-gatal pada kulit. Sakit kepala, lemah otot dan kekaburan pandangan mungkin akan berlaku sebagai simptom. Jantung pula akan mengalami penurunan degupan dan mungkin mengakibatkan koma sekiranya lewat diberi rawatan. Damn tits.

 

Castor Bean / Ricinus communis

Ricinus-communis 

Pergh! Nama pun dah komunis la sial. Castor Bean ni buahnya seakan-akan bijik getah yang selalu kita tengok tu. Pokok ni menghasilkan ‘castor oil’ yang banyak digunakan bagi tujuan tertentu seperti ramuan dalam anti-fungal, pembedahan plastik, etc. Buahnya mengandungi ricin, sejenis toksin, yang juga hadir dalam batang tumbuhan ni. Bahayanya, buah Castor Bean ni sangat bertoksik yang boleh menyebabkan nausea, kekejangan perut, muntah (after effect of the nausea), pendarahan dan akhir sekali kegagalan sistem metabolik, which is sangat pasti boleh menyebabkan kamu dihantar ke wad sekiranya tertelan.

Pembunuh Comel Yang Ditakuti di Amerika Utara : Water Hemlock / Cicuta douglasii

water hemlock 

Tak lengkap list kalau tak ada tumbuhan ni. Tumbuhan ni mengandungi cicutoxin, yang boleh menyebabkan gangguan sistem saraf yang sangat teruk – mengakibatkan hilang kesedaran tubuh dan kesedaran sivik (LOL) dan kontraksi otot yang kritikal, yang menyebabkan kematian sekiranya ter-consume.

 

Ini cuma sebahagian daripada tumbuh-tumbuhan berbahaya dan beracun di dunia. Sebenarnya ada banyak lagi. Kau orang rajin-rajin la baca. Jangan malas pergi perpustakaan. Jangan hisap dadah kalau tak nak mati bodoh.

p/s : Pihak Blogbusters tidak akan bertanggungjawab sekiranya ada di kalangan pembaca yang gatal-gatal nak cari tumbuhan ni lepas ni and then BAM! Mampus. Ini cuma sekadar pengenalan. Okay? Tiada di kalangan kami yang sudah pun mendapat gelaran doktor perubatan, walaupun Paan Ovrtd adalah seorang pelajar jurusan Teknologi Makmal Perubatan. Read on your own risk.

 

Kredit :

12/02/2010

Bila Nik Aziz Jadi 'Liberal'

Are you freakin' kidding me???

Sebagai rakyat Malaysia yang mahukan yang terbaik untuk negara, gua lagi suka refer diri gua sebagai rakyat Malaysia berbanding orang Melayu Malaysia. Maka, oleh sebab itulah gua agak kritikal dengan golongan ultra-Melayu seperti budak-budak PERKASA, geng-geng Biro Tatanegara dan orang-orang Melayu yang bermati-matian memperjuangkan ketuanan status 'Bumiputera'.

Source: FOA

Okay. Gua dah dapat rasa budak-budak keyboard warriors, ultra-Melayu dah start nak hentam gua. Chillax. Hold your horses. Bagi gua masa untuk terangkan pendapat gua.

Mengikut pemahaman gua, kontrak sosial yang telah ditanda-tangani oleh wakil semua kaum di Malaysia mempersetujui bahawa golongan Bumiputera adalah golongan yang diberi keutamaan dalam pembangunan kerana golongan ni yang paling ketinggalan antara kaum-kaum lain.

Niat asal kerajaan pada masa itu adalah untuk bagi peluang golongan Bumiputera untuk catch up dengan kaum-kaum lain dalam bidang ekonomi khususnya. Dan untuk memberi keyakinan orang Melayu yang hilang setelah dijajah selama lebih 400 tahun.

Sampai sekarang, kontrak sosial ni masih diteruskan dan alhamdulillah peristiwa 13 Mei tidak lagi berulang. Bangsa Melayu semakin bijak, berkeyakinan dan ramai yang sudah berjaya. Meskipun orang Melayu masih bukan kuasa dominan dalam ekonomi Malaysia, orang Melayu perlu akui bahawa mereka sudah jauh berkeyakinan dan berani berbanding 53 tahun yang lepas.

Untuk pengetahuan semua, ekonomi Malaysia masih berada di takuk yang sama sejak tahun 1990 - tahun pelancaran Wawasan 2020. Kita masih berada di kelas 'middle upper income' dengan pendapatan perkapita sekitar USD8260 - berbanding USD15500 untuk menjadi negara berpendapatan tinggi. (Baca)

Dude, yang ghairah sangat nak jadi negara maju ni apahal?

Well, jadi negara berpendapatan tinggi bermakna korang akan menikmati kualiti dan taraf hidup yang lebih tinggi. Korang takkan dapat gaji permulaan RM2000 dengan bekerja sebagai jurutera. Korang takkan dapat servis broadband yang slow macam siput, takkan kerja 60 jam seminggu untuk gaji RM3000 sebulan dan akan dijanjikan kenaikan pangkat berdasarkan produktiviti kerja korang.

Yelah...gaji naik pun kalau harga barang naik, apa guna beb?

Masa ni la Bank Negara kena bertindak untuk mengawal kadar inflasi negara. Kenaikan gaji sebanyak 10% sepatutnya boleh meningkatkan 'purchasing power' korang sebanyak 5%. (Baca) .Korang akan jadi kaya 'sikit' dari sebelum ini. Hati-hati. Jumlah 'sikit' ni besar nilainya bagi golongan proletariat.

Sekarang kita dah tau kenapa pentingnya jadi negara berpendapatan tinggi. 

Gua rasa sudah sampai masanya semua orang Malaysia bekerjasama, berganding bahu untuk memajukan negara.

Sudah sampai masanya kita hapuskan kronisme. Sudah sampai masanya kita mengamalkan sistem meritokrasi dalam beberapa bidang tertentu, bukan sistem kuota. Sudah sampai masanya kita liberalisasikan ekonomi. (Baca). Sudah sampai masanya kita berhenti berkata "aku Melayu, lu Cina, ko India".

Dude, ko cakap senang la..Melayu dah la makin terkebelakang dalam pendidikan dan ekonomi. Ni kalau diserahkan kuasa politik, apa lagi yang kita ada?

To all pessimist out there, do me a favor please. Would you please jump off a cliff already? And to all racists out there, masa korang sekolah agama dulu pernah belajar tak pasal 'husnus-zann' dalam subjek Akhlak? Yang buruk sangka kat orang lain apahal? Buang lah prejudis terhadap kaum lain. Grow the fuck up.

Gua cuma berharap untuk sementara, kita lupakan ketuanan Melayu, status Bumiputera and all that shit. Bila kita terlalu obses dengan semua tu, seolah-olah kita akan layu terkulai tanpa kuasa sosio-politik. Semua ni menggambarkan seolah-olah kita paranoid dengan kemungkinan kehilangan kuasa. 

Mana keyakinan kita, beb?

Quote of The Day




"Seorang yang berbangsa Cina tetapi bertaqwa kepada Allah SWT jauh lebih mulia dari seorang yang berbangsa Melayu tetapi hidup dengan rasuah, menindas, mengkhianat dan sebagainya."- Nik Aziz.

Untuk berita lebih lanjut sila ke sini. Gua bukan ahli PAS pun, bukan ahli mana-mana parti pun. Cuma gua harap kepada mereka yang sibuk membebel pasal ketuanan Melayu dalam dua tiga menjak ni supaya merenung seketika apa yang Nik Aziz katakan ini.

Gua malas nak cakap banyak, cuma sekadar ingin mengingatkan tiada soalan berkaitan bangsa atau kaum pun masa dalam kubur nanti.

Kenapa Penjahat Mahu Menguasai Dunia?


Apa kau ingat cuma syaitan-syaitan mahu menguasai dunia?
Penjahat pun dikudakan untuk mengusai dunia juga la.
Syaitan ayat di atas bukan aku, mungkin.
Ada 6 lagi yang mempunyai peluang cerah.
Eh?
1. Nampak kuat dan gagah jika menguasai dunia.
Betulkan? Bila menguasai dunia, maka mestilah nampak kuat, hebat dan gagah. Adakah menguasai dunia nampak lemah? Kecuali dunia yang kurang betul seperti Dunia Sebelah Zara (ada sesiapa mahu rampas dunia picisan ini?)

Orang jahat : Aku rasa aku nak menguasai dunia la.
Geng : Dunia mana?
Orang jahat : Dunia Sebelah Zara.
Geng : Apa tu?
Orang jahat : Eh, tak tahu ke?
Geng : Tiada dalam peta dunia pun.
Orang jahat : (sambil pandang kiri kanan) Kau Google.
Geng : Baik ketua!

Apa kau ingat kau terkenal sampai begitu sekali ke Zara?
Ceh!
(Tak boleh tulis ayat memuji diri sendiri, nanti ada pula mahkluk yang tulis blog mengata tuan punya blog ini. Lawak kan?)

2. Rasa berharga.
Berbanding Plankton dalam Spongebob yang mahu menguasai resepi Krabby Patty, aku rasa lebih baik rasaksa dalam Ultraman atau Power Rangers atau mungkin juga Lord Voldermort dalam Harry Potter yang mahu menguasai dunia. Apalah sangat menguasai resepi Krabby Patty kan? Termasuk dalam lubang tandas, diejek oleh isteri komputer, tidak termasuk beberapa episod ditendang, dipijak oleh Encik Krab. Sangatlah membazir. 

http://img.poptower.com/pic-14609/plankton-spongebob.jpg?d=1024
[Gambar : Muka teruja dapat curi resepi rahsia Krabby Patty. Tapi selalunya gagal]

http://th08.deviantart.net/fs46/300W/i/2009/167/f/2/Lord_Voldemort_by_soul_whisper.jpg
[Gambar : Siapa yang tidak teruja tengok muka orang jahat macam Lord Voldermort?]

Rasa lebih berharga menguasai Dunia Muggle dan Dunia Ahli Sihir berbanding sekadar resepi rahsia Krabby Patty kan? Ketawa.

3. Pembunuhan tidak memuaskan hati orang jahat.
Kadangkala membunuh sudah tidak dijadikan asas lagi dalam menjadi orang jahat. Menguasai dunia adalah lebih penting disebabkan kalau semua sudah dibunuh, dunia akan kosong. Jadi, apa erti menguasai dunia tanpa ada orang lain dalam dunia? Kita tidak perlukan zombie, atau apa sahaja di dalam dunia ini. Kata orang jahat, bukan aku kata. Ketawa.

Orang jahat : Kasi bakar!
Geng : Baik tuan!
Orang jahat : Kasi potong!
Geng : Baik tuan!
Orang jahat : Kasi tembak!
Geng : Baik tuan!
Orang jahat : Kasi bunuh semua!
Geng : Baik tuan!

Selepas beberapa ketika...

Geng : Kita sudah menang tuan!
Orang jahat : Bagus. Kumpulkan semua orang kita.
Geng : Baik tuan! (semua berkumpul)
Orang jahat : (sambil mengira) Banyak ini sahaja?
Geng : Yang lain semua dah dimusnahkan.
Orang jahat : Apa ertinya menguasai dunia begini?!

4. Orang jahat tidak pasti dunia mana hendak dikuasai.
Sebenarnya mereka sendiri tidak pasti mahu menguasai dunia apa. Mungkin dalam perbincangan, mereka terpaksa meletakkan beberapa pilihan seperti berikut :
  • Dunia pertahanan.
  • Dunia permotoran.
  • Dunia pelacuran.
  • Dunia perbankan.
  • Dunia hiburan (wah!)
  • Dunia Sebelah Zara (nak juga kan? Ketawa)
  • Duniaku Duniamu (DKDM - penghargaan buat saudara untuk saudara)
  • ...dan pelbagai dunia lagi.
Cuma yang pastinya, beberapa dunia berikut tidak akan terpilih :
  • Dunia kematian (Lord Voldermort pun takut)
  • Dunia Belum Berakhir (apa kau ingat tajuk lagu?)
5. Boleh memulakan operasi kejahatan secara besar-besaran.
Baru seronok buat kerja jahat kan?
Buat jahat dalam skala kecil itu cuma kanak-kanak yang sorokkan pemadam orang lain. Yang berskala besar seperti rasaksa, Lord Voldermort serta Pemakan Kematian (baca : Death Eater) mestilah buat jahat secara terang-terangan.

Dapat menimbulkan rasa takut pada orang ramai, kebimbangan bagaikan melihat Dementor bergetanyang di udara dan takut melihat kononnya ada Tanda Kuasa Jahat di luar rumah. Sekejap. Kenapa contoh aku semua adalah tentang Harry Potter?

http://images2.fanpop.com/image/photos/13400000/Death-Eaters-in-Deathly-Hallows-harry-potter-13426798-1280-800.jpg
[Gambar : Buat jahat beramai-ramai sebegini adalah kegemaran Lord Voldermort walaupun dia sebenarnya tidak percayakan orang lain]

Itu sahaja yang dapat aku nyatakan.
Aku percaya ada banyak lagi sebab kenapa orang jahat nak menguasai dunia, cuma nantilah dahulu.
Aku nak menguasai dunia juga, mungkin.

12/01/2010

Kau Perasan Tak?

Kau perasan tak rancangan sekarang ni lebih banyak hiburan?

Heh.

Bukan sekarang lagi..dari dulu lagi dah ada!

Lebih-lebih fasal pencarian bakat-bakat baru yang bakal mewarnai dunia hiburan tanah air. Warna la sangat!

Besar betul industri kita, kan? sigh!

Sampaikan budak-budak kecil pun dah disogokkan dengan pencarian bakat baru. Name it a few. Ada Bintang Kecil dan yang paling baru di Astro Ceria tu..apa ntah.

Aku, sebagai orang dewasa melihat perkembangan ini sebagai suatu yang sedikit membimbangkan.

Kita sudah jauh menjadi Hedonistik!

Tak lama lagi musim baru Mentor 5. Aku dah tengok promonya semalam. Aku ingat dah takde!pftthh

Pihak TV nak menjaga ratings. Bila ratings terjaga, iklan banyak masuk, marketing kaw-kaw orang beli barang, orang TV akan dapat untung.

Penjanaan iklan di waktu puncak selalunya akan memberi keuntungan berlipat ganda kepada stesen TV.

Tak caya?

Cuba tengok waktu perdana dari pukul 8-11 malam
Cuba bilang berapa banyak iklan disiarkan di waktu tersebut.
Masa kau tengok Asmara ke, Seram ke, Halimah Jongang ke apa-apa lah (just named a few)
Banyak tak iklan? Perhatikan iklan jenis apa yang disiarkan. Selalunya iklan dari syarikat-syarikat besar.

Merungut tak korang masa tengok cerita iklan berjela-jela

Jadi, apa kaitannya hiburan dengan waktu perdana?

Hiburan disiarkan malam.Kau namakan aja program reality TV tempatan yang disiarkan waktu perdana. Dengan kutipan SMS undi, iklan lagi? Banyak ok! Kayo..kayo

Realiti TV boleh dikatakan sebagai salah satu produk. Intangible—makna kata kau tak boleh sentuh---tapi mendapat satisfaction apabila peserta yang kau undi tu menang.

Secara tak langsung, ia boleh dinamakan sebagai Investment kepada artis yang baru-baru nak jadik tu.

Bila dah jadik artis, si polan tu kena pandai market untuk popular. Mereka ini membawa brand nama mereka sebagai sebuah ‘produk’. Kena pandai susun marketing mix yang lain "price", "promotion", "place", "people" sebelum bleh buat analisa SWOT..kot2 la album pertama flop ke apa..

Produk yang bagi aku secara sinikalnya..tak membawa kemana-mana kalau ala2 suam-suam kuku macam air milo aku sekarang ni.

Kenapa tak banyakkan rancangan macam ‘Spell-It-Right’ kat stesen TV?

Kenapa tak banyakkan rancangan cipta gadget, Malaysian Brightest Kid (mcm rancangan Singapore Brightest Kid), Apperantice versi Malaysia ke (dulu ada,,tapi pastu macam dah dihentikan).

Ini tak sudah nyanyi-nyanyi
Menari-menari.
Main kuiz-kuiz tanya pasal dunia hiburan.

Kan baik tanya pasal sejarah ke, geografi ke.

Buatla Malaysian Brightest Celebrity.

Tepuk sorak. Hibur kosong…

The Walking Dead


The Walking Dead merupakan sebuah siri televisi daripada Frank Darabont (The Shawshank Redemption, The Green Mile, The Mist) yang diadaptasi dari sebuah komik. Antara pelakon yang terlibat ialah Andrew Lincoln, Jon Bernthal, Sarah Wayne Callies dan Faiz Zakaria. Siri yang penuh dengan aksi-aksi zombie ganas yang boleh di tonton di Astro FX HD 726 pada hari Jumaat malam sabtu jam 10.oo. Pasti mendebarkan pakcik makcik dan rakan taulan. Kepada penggemar penggemar zombie dan mayat hidup ini, anda di larang untuk tidak menontonnya. Sesiapa yang download kat memana, kongsi-kongsilah tanda kengkawan.


Promosi siri di Kuala Lumpur yang agak kewl!

Schmidt Pain Index (Which Sting Hurts The Worst?)

Pernah kena gigit lebah?
Pernah kena gigit semut api?
Pernah kena gigit tebuan?

Kalau pernah, this might excites you. Mod serangan serangga tertumpu kepada gigitan pada badan mangsa. Dan biasanya, gigitan serangga adalah cara mereka untuk berkata:

"Get the f**k outta here, you douche"
"Piss off, you bloody wanker!"

Sebenarnya, serangga adalah makhluk yang baik dan bersopan. Malangnya, manusia pula tidak. Serangga tidak akan menyerang selagi kepentingan mereka tidak dikacau oleh makhluk lain. Dan, biasanya gigitan mereka hanya sekadar untuk memberi kesakitan, bukan kematian. Kebanyakan kes kematian yang berpunca dari gigitan serangga disebabkan oleh alergi.

Oh, dan hanya serangga betina yang menggigit mangsa mereka. Hence the phrase 'sting like a bitch'. The male insects ain't got no balls to sting.

Bercakap pasal gigitan serangga, terdapat satu indeks yang mengukur tahap kesakitan serangga - Indeks Kesakitan Schmidt. Indeks ini adalah hasil kerja biologis - Justin O. Schmidt. Indeks ini terdiri dari empat darjah kesakitan dari 1 (sakit biasa-biasa) kepada 4 (f**k....!!).

Dan, ya. En. Schmidt merasa sendiri sakitnya gigitan-gigitan semua serangga ini untuk memberi skala darjah kesakitan gigitan setiap serangga. Kerja impian bagi kanak-kanak yang suka 'menjolok sarang tebuan' dan cintakan serangga sepertinya.

Berikut adalah contoh serangga yang dah masuk dalam indeks kesakitan Schmidt bermula dari 1.0 iaitu kesakitan yang biasa-biasa hingga ke 4.0 iaitu kesakitan paling celaka:

1.0 - Sweat bee

1.2 - Fire ant

1.8 - Bullhorn acacia ant

2.0 - Bald-faced hornet

2.0 - Yellowjacket
2.4 - Honey bee

3.0 - Red harvester ant
 
 3.0 - Paper wasp

4.0 -  Tarantula hawk

4.0+ - Bullet ant


Setakat ini, En. Schmidt dah kategorikan 78 spesis serangga sedangkan serangga macam ini ada 130,000 spesis. So, you might wanna contact Mr. Schmidt if you share his high tolerance to sting pain.

11/30/2010

5 (Lima)

Barcelona 5 - 0 Real Madrid

trivia:
-mengalahkan pasukan yang mempunyai pemain terbaik dunia
-pasukan yang memiliki ramai pemain terbaik dunia cuma mengawal bola untuk 30% selama 90minit bermain
-ini adalah kali kedua gua tengok muka ronaldo masam
-setakat manchester united tu ape la sangat?

11/28/2010

Jem Graf #1 - Kamera

Ahad yang malas menyebabkan blog ni bersawang. Nak kata 6 satan yang lain pergi MAHA, jauh panggang dari api. Keh keh. 

Anyway, ni boleh kata graphjam versi Malaya la.


11/27/2010

11 Most Ridiculous Laws From Around The World

1. It is illegal to die in the Houses of Parliament, London

Apparently, harimau mati meninggalkan belang, orang yang mati di Bangunan Parlimen, London meninggalkan rekod jenayah.

2. Flushing the toilet after 10 pm where the person lives in an apartment is illegal in Switzerland

If have an apartment in Switzerland, make sure you prepare a buttload of pee cup/bottles and bukak balik kitab fekah tentang cara-cara beristinjak menggunakan kayu, batu dan tisu. Malas sangat, pakai lampin. Bangun pagi terus basuh dan pakai balik malam nanti. Setakat ni Huggies dan Mami Poko tak buat pampers untuk orang dewasa lagi.

3. In United Kingdom, a pregnant woman can legally urinate anywhere she wants, including if she requests, in a policeman's hat.

If you find 'syurga di bawah telapak kaki ibu' hard to believe, try 'kedaulatan undang-undang UK di bawah kelangkang ibu'.

4. In Alabama, it is illegal for a driver to be blindfolded while driving a vehicle

Siapa yang buat ni, memang dilahirkan untuk memperjuangkan mantra 'laws are made to be broken'.

5. Women in Vermont, USA must obtain written permission from their husbands to wear false teeth

And when you did have their written permission, you're gonna come back home 'husbandless' from your little dental clinic trip. Mujur Norlia Ghani duduk Malaysia.

6. A male doctor in Bahrain can only examine the genital of a woman in the reflection of a mirror

Doctor: "I fixed your right Fallopian tube. It's gonna be okay now"
Patient: "What? I told you to fix the left one, madafakka!"
Doctor: "Uh oh....crap.. . ."

7. It was illegal to get internet access in Burma (and North Korea)

I'm pretty sure these two countries have like the lowest masturbation rate in the world.

8. Chewing gum is illegal in Singapore (except to prescribed patients for smoking cessation) 

I'm pretty sure chewing gum looks cool to Singaporean chicks. Much like smoking weed in California and kissing publicly (dia-pilih-KLCC-dowh style) in Kuala Lumpur.

9. In Scotland, if someone knocks on your door and requires the use of your toilet, you must let them enter

"Tandasku Tandasmu jua" - anyone knows how to knit this in a doormat?

10. Single women can't parachute on Sundays in Florida

Single (and horny) men in Florida have Florida mayor to be thanked as single women makes up a large proportion of attendees in church on Sunday. Apparently, single women in Florida can't do anything fun on Sunday that they have to attend church to have fun.

11. Budak asrama di Malaysia kena pakai baju batik untuk keluar membeli belah di hujung minggu

Warden sekolah asrama berpendapat bila budak-budak ni pakai baju batik, mereka akan menjadi lebih berdisiplin dan tidak akan terfikir untuk bukak dan tukar baju batik tu di tandas awam.

Source credit: ElistMania

11/26/2010

1 Disember

bulan november bakal berakhir dan bulan disember bakal menjelma untuk kita, tapi tahukah anda 1 disember adalah hari AIDS/HIV sedunia? di mana ia disambut sebagai hari kesedaran tentang bahayanya penyakit ini dan cara melindungi diri kita dari dijangkiti penyakit ini..ia juga mengurangkan prejudis atau persepsi liar terhadap pesakit-pesakit AIDS/HIV ini..

kebanyakkan penghidap penyakit ini sering kali di pulaukan oleh masyarakat dan tidak diberi peluang untuk berkerja mahupun segala apa jenis peluang dalam kehidupan..mereka dibiarkan umpama mayat hidup yang menanti hari untuk dimatikan..penghidap penyakit ini sepatutnya diberikan sokongan moral untuk terus menikmati kehidupan seperti manusia biasa..

seperti yang kita tahu penyakit AIDS tidak boleh menjangkiti seseorang melalui sentuhan mahupun udara macam penyakit SARS!


Photobucket

" saya ada penyakit AIDS, sudikah anda berkawan dengan saya? "

segala info tentang AIDS/HIV ni anda boleh rujuk di blog ini..tak cukup dengan blog itu sila layari laman web rasmi hari AIDS sedunia

Infografik : Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Korea Utara

Sekarang tengah chaos sama ada jadi ke tak Korea Utara nak berperang dengan Korea Selatan. Aku baru baca paper semalam malam tadi masa lepak-lepak di Atam Corner dengan Pais mengatakan bahawa Presiden US, Barack Obama tetap akan menyokong penuh dan dengan setianya berjanji akan membantu Korea Selatan.

Pada aku, dua-dua negara pun bangang. Yang sekor komunis bodoh takde geng gemuk-mata-sepet, yang sekor lagi republik ego-nak-mampus-nak-serang-balik.

Di bawah ni adalah infografik / serba-sedikit trivia pasal North Korea & Kim Jong-Il yang aku rasa ada antaranya kamu semua tak tahu.

Paling horror : "He injects himself with the blood of virgins, reportedly to stay young"

FFFFUUUUU

Kalau di Malaysia, dulu heboh sekejap dengan teori Mahathir ulang-alik hospital untuk masukkan darah baru tiap-tiap bulan. But, the rumors circulating aimlessly just like that. No proves or official reports.

Semoga 2PM, Wonder Girls dan semua artis-artis naungan JYP Entertainment selamatlah hendaknya. Amen.

*Updated info* (as suggested by Avid Gunner) : "sape2 yg nak insight yang lebih detail kat north korea ni patut tengok dokumentari dari natgeo journalist; Lisa Ling masa dia menyamar jadi krew team medical dari Nepal"


Cemerlang, Cuma Tak Cukup Gemilang

Betul-betul boleh diharap.

Gambar dari Berita Harian

Ah, bagaimana saya mahu mulakan analisis ini.

Harapan setinggi Gunung Kinabalu, namun apakan daya, Pakistan terlalu utuh ibarat Osama bin Laden yang masih gagal ditumpaskan oleh CIA. Satu jaringan dari pukulan sudut penalti dan satu jaringan padang cukup untuk membolehkan Pakistan meraih pingat emas hoki Sukan Asia serta mendapat tiket automatik ke Sukan Olimpik 2012 di London. Anak-anak muda 1Malaysia kita terpaksa berpuas hati dengan pingat perak sahaja. Pencapaian terbaik sebenarnya sepanjang sejarah penyertaan di dalam acara hoki Sukan Asia.

Mungkin terlalu gugup pertama kali merasa aksi final, mereka tidak beraksi seperti biasa. Sukar menembusi pertahanan Pakistan yang kental. Berbeza dengan perlawanan sebelum ini di mana banyak gol berjaya dihasilkan melalui pukulan sudut penalti, semalam sedikit mengecewakan. Tidak silap saya 4 pukulan sudut penalti diperolehi, namun satu pun gagal diterjemahkan sebagai jaringan gol. Sedikit menghampakan jutaan rakyat 1Malaysia yang menonton di kaca televisyen dan juga Duli Yang Maha Mulia Sultan Azlan Shah, Sultan Perak dan bekas Presiden Persekutuan Hoki Malaysia (PHM) yang menonton di stadium semalam. Kelihatan seperti minum teh ginseng cina nampaknya Baginda semalam. Ampun Tuanku beribu-ribu ampun.

Namun, usahlah dikecam mahupun dikritik mereka. Melayakkan diri ke perlawanan akhir itu sendiri sudah satu sejarah besar bagi sukan hoki negara. Harus diingat!!!!! Mereka menentang Pakistan yang bukan calang-calang pasukan. Pernah merasa kejuaraan Hoki Piala Dunia serta sudah beberapa kali memenangi pingat emas Olimpik. Apatah lagi, kebanyakan pemain kita masih lagi muda dan tidak pernah lagi merasa aksi di perlawanan akhir bagi kejohanan besar. Salut untuk mereka anak-anak muda yang berjiwa besar yang telah berusaha bersungguh-sungguh demi 1Malaysia yang tercinta.

Diharapkan kecemerlangan mereka berterusan di kejohanan-kejohanan seterusnya. Semoga berjaya melayakkan diri ke Sukan Olimpik 2012 dan terus menggembirakan 1Malaysia dengan kejayaan-kejayaan di peringkat antarabangsa.

Akhir kata, terimalah serangkap pantun dari saya.

"Makan tengahari makan nasi bukhara,
Makan malam makan pula mekdi,

Hoki Malaysia sudah menang perak Sukan Asia,

Bola Malaysia tunggu apa lagi???"


Haji Deus Machina, dari Guangzhou China untuk Nadi Blogbusters. (sambil genggam tangan ke udara).

Penyakit Jiwa

Salam Jumaat

Malam

Aku ronda-ronda sekitar residen dengan Honda tunggangan sambil cari kedai menggunting rambut.

Melilau-lilau cari kedai, yang kebanyakannya dah tutup pukul lapan malam.

Haihh..awal benau tutup?

Pusing punya pusing, terjumpalah satu kedai. Sebelahnya kedai makan.
Aku masuk ke kedai gunting rambut tu.

“Turn ke empat ye, dik”

Aku angguk sambil mata melilau-lilau tengok di balik cermin transparent melihat sekelompok lelaki—tua—sebaya—bapa—aku duduk bersembang gebang-gebang sama mereka.

Orang tua melepak malam-malam?
Biasalah di kawasan residen aku neh.
Tapi, sejak bila term melepak hanya untuk orang muda?

Abaikan…

Benda paling piau aku nak cerita ni fasal sikap orang tua ramai-ramai tu yang sungguh tak sedar diri.

Mereka start kuarkan kertas. Few papers, kemudian tengok telefon sambil salah sorangnya menelefon. Orang didepannya plak, kuarkan duit. Hulur. Disambut dengan senyum.

Sorang pelanggan, mungkin kenalan pada orang tua ramai-ramai ni masuk ke kedai gunting rambut sambil berseloroh.

“Kena ekor la tuh!”

Aku diam. Pandang lagi scene tak sedap mata itu.

Kalini tinggal berempat. Salah sorang kuarkan kiub putih, berketul-ketul, kemudian susun memanjang atas meja sebelum membahagikannya mengikut portion yang betul kepada tiga yang lain.

Salah sorang dari mereka hulur duit dari bawah meja!

Selang setengah jam, salah sorang nampak senyum lebar, dengan duit berbagai warna dikiranya bangga.

Aku melihat scene itu seperti sampah memualkan.
Hakikat orang kita.
Islam pada nama.
Hakikatnya?

Perkara pertama dalam membentuk keluarga yang baik adalah pemahaman tentang rezeki. Dan ianya dimakan setiap hari oleh ahli keluarga.

Setitik rezeki haram, ia akan merubah segalanya.

Sanggup nak bagi makan rezeki haram pada keluarga?
Nak kaya punya pasal, sanggup main ekor, terup, mahjong semua?

Kalian sendiri mungkin pernah melihat sisipan-sisipan Sport Toto di dada-dada akhbar. Dulu aktif. Sekarang pun iya juga. Pernah jugalah orang pinjam akhbar semata-mata nak tengok result toto tuh. Mungkin itu strategi pihak akhbar, advertorial Toto apa jadah lagi namanya, mampu menaikkan sales suratkhabar.

Cuba lalu dihadapan premis Sport Toto, tengok berapa ramai orang yang sama bangsa dengan kita, sama agama dengan kita, sama bahasa dengan kita melakukan pencemaran ini.

Nak-nak pulak yang main tu orang tua.
Buatnya sedang kau asyik dengan game, tetiba nyawa Allah tarik.
Apa kau nak jawab nanti?


Makanlah (makanan) yang halal lagi baik dari rezeki yang dikurniakan Allah kepadamu dan takutlah kepada Allah yang kamu beriman kepada-Nya
AL MAIDAH 88:5

Makin maju teknologi sekarang,punca rezeki semakin lama semakin diragui... Kau orang boleh tengok contohnya...

Hilang Patah Berganti



susah betul nak cari pengganti..

11/25/2010

Menuju Puncak Kegemilangan

Hai hai hai salam 1Malaysia 1Hoki bersama saya Haji Deus Machina untuk analisis menjelang perlawanan akhir hoki Sukan Asia di antara Malaysia dan Pakistan. Seperti yang semua rakyat Malaysia tahu, perlawanan ini amat dinanti-nantikan oleh jutaan rakyat Malaysia kerana ini merupakan kali pertama dalam sejarah Malaysia layak ke perlawanan akhir Sukan Asia. Harus diingat!!!Pemenang pingat emas Sukan Asia akan layak secara automatik ke Sukan Olimpik 2012 dan Malaysia berpeluang untuk kembali ke pentas Olimpik selepas kali terakhir layak pada tahun 2000 di Sydney.

Laluan Malaysia dalam menuju ke perlawanan akhir ini boleh saya katakan agak mencabar juga, ibarat betapa berlikunya perjalanan dalam menuju ke puncak Gunung Kinabalu. Satu kumpulan dengan Oman, pasukan tuan rumah China dan juga pasukan handalan Korea Selatan. Oman sememangnya bukan tandingan buat Malaysia dalam sukan hoki, dengan mudahnya berjaya ditumbangkan oleh Harimau Malaya yang penuh dengan semangat 1Malaysia. Kejutan apabila berjaya mengikat Korea Selatan untuk keputusan seri, diharapkan ini bukan faktor yang menyumbang kepada situasi meruncing di Semenanjung Korea ketika ini. Perlawanan terakhir kumpulan menentang China. Situasi sama seperti ketika acara bola sepak, Malaysia hanya perlu seri dan China perlu menang untuk layak. Jutaan rakyat Malaysia mengharapkan insiden seperti ketika acara bolasepak tidak berulang. 3 kad merah dilayangkan dan pengadil Australia dikecam hebat. Mujur Malaysia menang 4-2 dan berjaya mengesahkan tempat ke separuh akhir.

Separuh akhir menentang India sungguh mendebarkan dan sungguh epik. Saya jangkakan jutaan rakyat Malaysia turut merasakan perkara yang sama, sama seperti perlawanan akhir badminton Piala Thomas 1992. Anak-anak muda kita mendahului, kemudian disamakan jaringan, kemudian didahului, kemudian menyamakan jaringan, didahului kembali sebelum berjaya menyamakan jaringan untuk mengheret perlawanan ke masa tambahan. Bersungguh-sungguh anak muda 1Malaysia kita untuk mencipta sejarah baru dalam sukan hoki negara. Dan jaringan melalui pukulan sudut penalti pada masa tambahan berjaya membawa skuad negara ke pentas perlawanan akhir. Saya pasti ramai yang menjerit kegembiraan di rumah walaupun pada ketika itu waktu Maghrib, hah.

Namun, sekali lagi harus diingat, kita baru melangkah ke pentas kecemerlangan, belum lagi mara ke pentas kegemilangan. Anak-anak muda 1Malaysia kita akan berdepan Pakistan dalam pemburuan mencipta sejarah baru hoki negara. Andai menang, tiket automatik ke Sukan Olimpik 2012 menanti. Habuan dan ganjaran juga pasti menanti. Andai tewas, pasti ada yang tetap memuji, pasti ada yang akan tetap memaki dan mencaci. Harap anak-anak muda 1 Malaysia kita akan tabah menghadapi sebarang kemungkinan dari rakyat Malaysia yang sungguh tipikal.

Jadi ayuh 1Malaysia, bersiap sedia untuk petang ini jam 5 petang. Siapkan goreng pisang, keropok lekor, kopi atau apa saja. Kemudian bersoraklah untuk anak-anak muda kita yang bakal menuju ke pentas kegemilangan petang ini.

Haji Deus Machina, untuk Nadi Blogbustas (sambil genggam tangan ke udara)


****Gambar hiasan******

Facts : Feral Child | Antara Realiti dan Kekejaman Manusia | In Tribute to ‘Stop Child Abused’ Campaign

What’s happening guys?

Aku yakin yang kamu semua pernah dengar / tonton / baca ‘The Jungle Book’ karya Rudyard Kipling. Aku sebetulnya sebelum yang versi kartun, dah baca novelnya terlebih dahulu dan aku cuma boleh katakan yang the movie version sucks! Tak sampai ‘jiwa’ penceritaannya.

Well, untuk pengetahuan kamu, ‘feral child’ merupakan suatu kes di mana seorang individu (selalunya adalah kanak-kanak) hidup tanpa pengawasan / berada dalam persekitaran yang menyebabkan interaksi yang sangat terhad antara individu tersebut dengan manusia lain. Dalam kes ini (walaupun jarang berlaku), kanak-kanak tersebut dibela dan dibesarkan oleh haiwan ataupun ditempatkan (lebih tepat lagi dikurung / ditinggalkan) dalam suasana yang tidak sesuai untuk pembesarannya.

Antara watak ‘feral child’ yang muncul dalam fiksyen adalah ‘Tarzan’ dan ‘Mowgli’. Walaubagaimanapun, kedua-dua watak fiksyen ini digambarkan mampu berkomunikasi dan memiliki daya intelek apabila tiba pada peringkat tertentu.

Realitinya, ‘feral child’ ini takde pun kemahiran sosial semacam itu. Kamu bayangkanlah ya, ditinggalkan oleh mak bapak dalam usia baru belajar bertatih, apa je kemungkinan yang boleh ditafsir terhadap budak tu bila membesar? Makan pakai sudu? Main facebook?

 

KES-KES HANGAT YANG PERNAH DILAPORKAN

Harus diingat, kes-kes seperti ni takkan boleh lari dari kontroversi, kerana masyarakat kita dikurniakan bakat mengadili situasi semenjak lahir lagi.

1. Susan Wiley a.k.a ‘Genie’

genie-wiley

Salah satu gambar Susan yang ‘normal’

  • dijumpai oleh pihak berkuasa California pada 4 November 1970, terkurung di dalam bilik tidur bapaknya yang mengalami masalah mental
  • selalu didera dan tidak dibenarkan bercakap oleh bapaknya sehingga berusia 13 tahun
  • menjelang usianya 13 tahun itu, Genie hampir bisu dan hanya mampu menuturkan lebih kurang 20 perkataan rutin sahaja seperti ‘stop it’ atau ‘no more’
  • ibunya turut mengalami penderaan fizikal oleh bapak Genie dan hampir buta, selain disebabkan penyakit yang dihidapinya

ht_wiley4_080515_ssv

Susan Wiley sekarang. Retard dowh… kesian.

  • dilaporkan berjalan ‘seperti arnab’ akibat apa yang berlaku ke atasnya
  • sepanjang tempoh terapi, dilaporkan Genie gagal dikembalikan kemanusiaannya sepenuhnya
  • kisah hidup Susan telah diadaptasi dalam filem bertajuk ‘Mockingbird Don’t Sing’

250px-MockingbirdDon'tSing1

2. Kamala & Amala

02

Antara gambar Kamala & Amala yang berjaya dirakam

  • dibesarkan oleh sekawanan serigala sejak Amala berumur 18 bulan & Kamala 8 tahun (Mowgli habis!)
  • ditemui pada 9 Oktober 1920 di daerah Mindpore, India oleh Joseph Amrito Lal Singh, seorang paderi, yang juga menamakan, menjaga dan menulis diari tentang perkembangan kedua-dua kanak-kanak itu

01

Gaya makan pun dah cenggini ha… tak kesian ke? 

  • menurut Lal Singh, ketika ditemui, kedua-dua kanak-kanak itu dijaga oleh sekumpulan serigala seolah-olah kedua-keduanya adalah anak mereka
  • walaupun Lal Singh berjaya melarikan kedua-duanya daripada serigala-serigala itu, namun kedua-dua kanak-kanak itu tidak menunjukkan ciri-ciri kanak-kanak normal – mereka mencakar, tidak mahu berpakaian serta bergerak dengan 4 kaki
  • mereka juga cenderung untuk berjaga malam selain sensitif terhadap cahaya matahari

3. Oxana Malaya

6a0105349ca980970c01156fb5081d970c-320wi

  • ditemui di Ukraine pada tahun 1991 pada usia 8 tahun
  • dikatakan menghabiskan sepanjang masanya dengan sekawan anjing – mewarisi banyak sifat-sifat seekor anjing selain tidak mampu bertutur
  • uniknya, Oxana bukan diculik atau ditinggalkan di hutan tetapi akibat kesan sikap tidak bertanggungjawab ibu bapa yang kaki botol dan membiarkan Oxana tinggal di dalam rumah anjing dan hanya dibenarkan masuk ke dalam rumah sekali sekala

oxana01

“Woof!”

  • ketika diselamatkan, Oxana langsung tidak mempunyai personaliti seorang manusia – menyalak, menderam dan bergerak seperti seekor anjing selain menghidu makanan sebelum memakannya
  • perlahan-lahan, dia berjaya dipulihkan dan kini tinggal di Baraboy Clinic walaupun doktor mengatakan dia tidak akan menjadi manusia normal sepenuhnya

LAIN-LAIN KES

- Tissa : ditemui pada tahun 1973 di Sri Lanka. Dikatakan dibela oleh sekumpulan monyet.

- Dina Sanichar : budak dari India yang tinggal bersama serigala (jugak), ditemui pada tahun 1867.

- Ivan Mishukov : budak kecil yang tinggal bersama anjing di Russia, kes yang hampir sama seperti Oxana.

- Rochom P’ngieng :  gadis Cambodian yang dikatakan tinggal di dalam hutan selama 19 tahun, ditemui pada 13 Januari 2007.

 

Ya, aku mengaku kadang-kadang aku pun tak berapa gemar budak-budak (anak-anak saudara terkecuali), tapi aku tetap tak boleh tolerate dengan penderaan ke atas kanak-kanak. Even kalau kakak-kakak aku ‘hukum’ anak-anak saudara aku pun, aku akan pastikan diorang tak berlebihan dalam mendidik anak-anak. Paling pantang, kalau aku nampak manusia-manusia bodoh yang suka ‘main kepala’ budak-budak. Macam celaka dowh perangai. The same goes to child pornography. Aku boleh terima kalau kamu seorang fetish suka tengok ‘2 Girls 1 Cup’ but never child porns. That’s just so wrong to begin with.

 

Picture credits :

Special credit to ‘Majalah G-Files’ for inspiring me.

 

STOP CHILD ABUSE

11/24/2010

Tukar Had Laju Kenderaan Di Atas Jalan Raya Boleh?


Aku seorang pemandu.
Aku percaya semua orang pun memandu.
Tetapi ada beberapa cara pemanduan yang aku tidak boleh terima.
Darjah aku membaca 'zikir' akan lebih laju daripada biasa.

http://arkarthick.com/wp-content/uploads/2010/06/21-cute-funny-danbo-cardboard-box-art-push-beetle-car.jpg
[Gambar : Kalau ada kenderaan yang lembap, bawa 20 km/j, aku harap sangat aku boleh saman orang itu]

Pemandu perlahan dengan kelajuan 20 km/j pada jam 6.30 pagi.
Biasanya aku dan Bonda akan keluar rumah awal. Jam 6.30 pagi antara waktu kami sudah berada di atas jalan raya. Masa lebih kurang satu jam aku perlukan untuk sampai ke sekolah (dengan kelajuan normal), tapi biasanya 45 minit sudah boleh tiba. Tapi disebabkan ada sesetengah kenderaan yang memandu dengan sangat 'laju' begini, memang membuatkan aku tidak sabar. Walaupun Bonda yang memandu tetapi aku yang disebelahnya yang sudah meracau keberangan.

Pemandu yang mengacah-acah untuk memotong.
Bila kenderaan sudah berderet-deret mengekori kereta yang lambat sedemikian rupa, kita memerlukan kesabaran yang tinggi untuk berdoa agar kenderaan dihadapan akan memintas kereta tersebut.  Ada kereta yang mengacah-acah mahu memotong, tetapi berundur semula kerana kurang yakin. Memang, kau boleh kata, gelap lagi. Tapi, kalau tak nak memotong, bolehkah anda izinkan saya memotong anda? Untuk merapatkan jurang dengan kenderaan depan.Kalau hanya ada satu atau dua kenderaan dihadapan, pasti boleh dipintas, tapi kalau sudah sembilan? Adakah mulut aku akan senyap sunyi sambil menekan telefon bimbit sahaja di tepi? Kelihatan agak mustahil di situ.

Lori tanah, lori pasir, lori simen, lori balak, segala jenis lori.
Bas sekolah, bas pekerja, bas ekspres, bas awam, segala jenis bas.
Kalaulah aku dan Bonda terlambat walaupun seminit untuk berada di atas jalan raya dalam waktu yang sudah kami tetapkan, kami harus tabah mengekori segala jenis lori yang bersaiz memenuhi jalan raya serta mempunyai muatan yang berlebihan. Hobi aku adalah mencatat nombor plat kenderaan tersebut, tidak mengira apa jenis lori dengan harapan aku akan menyerahkan kepada pihak berkuasa. Oh, ketika Bonda benar-benar berzikir menyebut kalam Allah, aku sudah terperuk menekan telefon genggam sambil menjeling geram ke arah kenderaan berat di hadapan. Sakit jiwa. 

Bas sekolah lebih hebat. Berhenti tanpa isyarat. Brek mengejut. Lebihan penumpang sehingga terjuntai-juntai kaki pelajar di anak tangga. Padat, sarat dengan penumpang. Gila.

Motosikal yang terlupa mereka sepatutnya di barisan tepi.
Biasanya yang ini berlaku selepas kereta bertukar pemandu. Bonda sudah selamat tiba di sekolahnya, dan aku sudah mengambil alih pemanduan. Kadangkala, dari jauh aku fikir adalah kereta disebabkan cahaya yang terpancar adalah dua, tetapi rupa-rupanya motosikal yang dipandu beriringan dengan laju. Kebanyakan adalah pelajar sekolah. Walaupun banyak kenderaan di tepi, mereka langsung tidak berganjak dan setakat ini aku sudah merekodkan, empat buah motorsikal dibawa secara berangkai di atas jalan raya. Hajat hati memang mahu memaki, tetapi apakan daya, mereka pasti akan dapat mengenal pasti aku adalah anak Bonda. Maka aku hanya boleh marah seorang diri.

Perokok yang menambahkan kabus serta menyangka pagi adalah waktu bersiar-siar.
Ini memang membuatkan aku cukup sakit hati. Dan ya, aku pernah menurunkan tingkap dan menjerit ke arah pemandu sebegitu. Panggilah aku keji sekalipun, ini antara sebab aku marah pada orang yang tidak memikirkan orang lain juga punya urusan di pagi hari. Bawa kenderaan dengan sangat perlahan sambil menghisap rokok dan menghembuskan asap kepul tidak membantu manusia lain yang berkejar ke tempat kerja untuk mencari rezeki. Eh, kenapa nak merokok tak boleh tutup tingkap? Takut mati lemas dengan asap ke? Geram.

Kereta mahal tetapi memandu uji di waktu pagi.
Oh, ini memang buat aku membebel kuat. Kereta mahal, baru tetapi dibawa dengan sangat perlahan. Menikmati pagi yang indah memang mengasyikkan, tetapi akal pasti boleh diguna bila melihat pemandu lain sedang berkejar dengan masa. Adakah manusia begini tiada otak atau otak diletakkan di punggung? Maksud aku memandu uji di sini adalah bawa dengan perlahan, berbual-bual mesra sedangkan hon sudah bertali-tali dibunyikan oleh pemandu kenderaan lain.

Bonda : Ada orang beritahu yang Along bawa kereta laju.
Aku : Eh, mana ada Mak.
Bonda : Orang semua kenal kereta kita.
Aku : Tak laju mana pun.
Bonda : Berapa kelajuan kereta?
Aku : ........

Sebenarnya banyak lagi yang mahu aku coretkan, tetapi biarlah sampai di sini sahaja buat kali ini. Oh, ini baru kenderaan pagi. Akan ada edisi kenderaan tengah hari pula selepas ini, rasanya. Ketawa.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...