11/23/2012

Review: Darah Di Mana-Mana (Rumah Dara): Filem Penuh Juga!

 Misterius Dara

Sudah hampir dua tahun mencari filem dari seberang ini, akhirnya aku menemuinya juga.


Rumah Dara (International Title: ‘Macabre’) yang diarahkan oleh Mo Brothers ini ber genre “Thriller Slasher” merupakan filem thriller yang sama  konsep dengan filem-filem slasher Barat macam “Texas Chainsaw Massacre”, “House of Wax”, “Wrong Turn” atau “Saw”

Silakan, Dimulai

Rumah Dara menghisahkan seorang wanita misteri bernama Dara yang duduk menginap dengan tiga anaknya Adam, Armand dan Maya disebuah banglo mewah di pinggir hutan. Pertemuan Maya dengan enam strangers di bandar telah menyebabkan kenam-enam daripada mereka ini berada dalam keadaan maha bahaya. Dara dan keluarganya adalah pengamal kanibal selain menjual daging-daging mangsa untuk pasaran gelap.


Mangsa sudah siap diracun


 
 Mari kita potong memotong

Filem ini bergerak dengan sangat pantas dimana satu malam saja, Dara dan anak-anaknya ‘melanyak’ mangsa-mangsa yang melawan. Darah tak usah cakap. Kat mana-mana dalam filem ni, pembunuhan kejam dan darah seakan permainan tanpa henti. Apa yang aku suka tentang filem ini adalah set yang sangat cantik. Rumah kepunyaan Dara dihias menarik dengan setting yang sangat misterius!

 Pertarungan!

Well, ia sebuah filem Asia yang gory, mual dengan darah, ngeri juga terkesan dengan lakonan pelakonnya!

#1 Filem ini turut mendapat sambutan menggalakkan di Singapura dengan judul “Darah”

#2 Pelakon utama Sheerefa Danish diangkat Pelakon Terbaik di 2009 Pi Fan Film Festival di Bucheon, Korea.

#3 Filem ni juga menjadi filem Indonesia pertama diharamkan ditayang di Malaysia.

#4 Filem Rumah Dara adalah lanjutan daripada koleksi Filem Pendek (Filpen) seram dari Indonesia iaitu Takut: Faces of Fear dengan segmen “Dara” pada tahun 2008

Filem Penuhnya!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...