6/08/2012

Review: Jaga Kelakuan Sebab Mak Bapa yang Tanggung Malu (We Need to Talk About Kevin)


Filem ini tidak bercerita secara linear dan jalan ceritanya bukanlah sesuatu yang komersil. Jadi jika fikiran berat, ambil masa untuk menonton berbanding komen sana sini pening kepala tak faham. (That is always our audiens keep complaining about. Asyik nak entertainment value.Cerita sampah pun cakap best)

We Need to Talk About Kevin diadaptasi daripada novel hasil tulisan Lionel Shriver center around kehidupan Eva Katchadourian (Tilda Swinton) seorang travel agent yang berjaya suatu masa dulu, terpaksa hidup dalam cercaan dan hinaan masyarakat akibat tindakan anaknya Kevin Katchadourian (Ezra Miller) yang membunuh sejumlah besar rakan sekelas dan cikgunya di sekolah (massacre). Tak cukup dengan itu, ayah dan adik perempuannya Celia turut dibunuh.

Align CenterPremis cerita ini turut menunjukkan flashback bagaimana Eva dan suaminya Frank Katchadourian (John C.Reilly) membesarkan Kevin yang kuat menangis masa infant, repulsive semasa kecil, suka ejek-ejek mak dia cakap, tak menunjukkan sebarang minat dalam apa-apa bidang (tahu sebut Kill..kill..kill masa main PS dengan bapak dia) dan turut menunjukkan permusuhan dengan ibunya sendiri.

Actually, Kevin ni pada pandangan aku seorang budak yang bijak. Dia ada perspective sendiri. Ada babak dia mengira dengan baik. Ada babak dia tahu bagaimana adiknya terjadi walaupun it’s a big deal when toddler can say fuck in front of an adult. Kevin adalah figura budak bermasalah yang memerlukan perhatian sangat lebih daripada penjaga.

Eva, on the other hand macam give up nak membesarkan Kevin, at one stage dan bercadang mahukan anak lagi dimana dia sangat-dying-mahukan anak perempuan and surprisingly anak perempuan dia sangat cheerful like ordinary child, compared to Kevin (probably mungkin semasa mengandungkan Kevin, Eva macam tak boleh terima kehamilan itu)

Frank menyedari hal itu lalu menghadiahkan set memanah kepada Kevin sehinggalah menjadi pemanah yang tepat. Well ironically, set bow and arrow itu digunakan untuk membunuh, mencapaikan hasrat Kevin untuk masuk TV dan jadi famous.

Editing filem ini sesuatu yang aku nak puji. Ia bergetar dalam setiap babak yang cacamerba-disusun tidak linear, berdasarkan lakon layar yang dikehendaki oleh pengarah. Ia dimulakan dengan pesta tomato which all visitors dalam keadaan merah menyala. Ya. Filem ni memang ‘berdarah’ dari segi konsep thriller walaupun kita tak nampak darah membuak-buak di atas lantai. Despite all the typical screaming, filem ini banyak silent moment (tanpa music) which is bagi aku lagi scary.

Acting? Superb! Kita dapat merasai simpatinya Eva tatkala ditampar oleh orang awam, rumahnya disimbah cat merah (mengingatkan aku kepada kedajalan Ah Long), Tidur malam terganggu bila teringat apa anak dah buat, kawan-kawan pejabat tak nak bercampur walhal satu ketika, sebelum anaknya dipenjarakan, Eva hidup selesa sebagai Travel Agent yang berjaya.


Academy Award Winner Tilda Swinton mempamer mutu lakonan sangat menyakinkan walupun melalui air mukanya saja, we believe she’s in a big suffering (Nominates in Upcoming Golden Globe for Best Actress in a Leading Role:Drama). Begitu juga Ezra Miller sebagai Kevin. His eyes, ya Rabbi..aku tengok pun scary. Ada devilish look dan rasa macam nak terajang kalau dapat anak macam dia ni. John C.Reilly..boleh la. Sebab kenapa? Sebab aku asyik bayangkan watak dia sebagai husband lurus bendul dalam musical Chicago!haha


Seperti mana jalan cerita ini tidak linear, begitu juga endingnya. Dua penunjuk bagaimana Eva memafkan Kevin adalah: (By rights Eva dah practice one of well known proverb ‘Busuk-busuk pun anak aku juga’)

1. Ketika Eva menggosok semula baju Kevin, menyimpannya dalam almari, mengecat semula bilik tidur Kevin (rumah yang disewa Eva selepas tragedi) dengan warna biru.
2. Memeluk anaknya di pertemuan terakhir mereka sebelum Kevin dipindahkan ke adult cell (sebab umur dah 18 tahun)

Filem ni diakhiri dengan fade putih menunjukkan Eva memilih life untuk terus hidup walau selepas 2 tahun tradegi, mungkin ada mangsa yang mengingatinya. That’s why, sebagai anak jagalah air muka mak bapa anda. Buat salah, mak bapa tanggung malu sampai mati.

* Review terakhir tahun ni. Phew!





2 comments:

takky berkata...

aku mcm penah tgk je yg pompuan 2 blakon....
dia blakon mmg best...

FaizalSulaiman berkata...

takky---> yerp. Tilda Swinton memang terbaik ar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...