11/16/2010

Momokan Dongeng

Salam
Esok nak raya.
Dah terbayang mercun bola berdentam dentum di dada langit malam ini.

Terperanjat sial!

Tahulah kau banyak duit.

Tahi!

Sabar.
Bertenang.
Kan separuh daripada iman.

Menjadi teraniaya memang kegemaran orang kita. Kononnya kalau tertindas, lagi tambah kasihan. Kau tak percaya? Kau masuk Akademi Fantasia sana, pastu kau gebang kata ayah kau penoreh getah. Mak kau jual kuih.

Confirm! Minggu depan undi kau naik walau suara kau sampah. Tett (Hint : Bekas pelajar AF yang dibaling pen sebab main2 dalam kelas)

Kita dah dimomokkan dengan dongeng lama supaya no matter what, kena sabar. Aniaya lah macam mana pun, sabar. Pijak penyek macam mana pun..eh sabar lagi. Macam Bawang Putih kena dera ngan Bawang Merah ngan Mak Kundur.

Figura Bawang Putih menunjukkan orang teraniaya, lemah tak berdaya menang juga akhirnya—di akhir cerita.

Ni bukan citer, bai.
Ni reality. Tampar sikit pipi kau tu. Tampar kuat-kuat!
Bangun!

Bukan nak mengajar jadi kurang ajar. Tapi sabar ada batasnya. Takkan selama-lamanya nak cakap “Ala takpelah..sikit aje tu”

Logik la beb. Kau bukan robot!

Fikirkan..

**

Kemudian kita dimomokkan lagi dengan kisah anak tak pandai jaga hati emak dalam ‘Batu Belah Batu Bertangkup’

Heart wrenching one. Meh aku susun kronologinya:
1)Emak in sorrow lepas suami mati.

2)Emak sakit kerinduan suami, suatu hari pergi cari ikan.

3)Emak jumpa ikan tembakul. Muka dia macam jumpa emas bertongkol-tongkol.

4)Emak siang ikan tu. Hambek kau..jumpa telurnya. Emak telan liur..Gulp (kecurnya, mak)

5)Emak bawak balik rumah, bagi kat anak yang sulung suh goreng, while she’s taking a bath.

6)Adik kecik terbangun dek bau telur yang sedap digoreng. Kakak bagi sikit.

7)Adik merengek nak lagi. Hentak kaki macam nak mintak penerajang. Kakak tak sampai hati, dia bagi sampai habis telur ikan dimakan dengan lahap.

8)Emak naik dari mandi,siap2 nak makan

9)Bukak tudung saji. Muka emak pelik. “Aik, mana telur emak..eh mana telur yang emak suruh goreng tadi??”.

10)Kakak muka cuak. Dengan gagap2, dia cerita perkara sebenar.

11)Muka emak dah mula nak nangis, sambiil ready nak kesat air mata dengan hujung baju kurung kedah dia. Emak cakap, “Kau berdua memang tak sayang emak. Biar emak mati ditelan batu belah”

12)Emak keluar rumah. Lari2 ke batu belah yang tengah mengaum nak makan mangsa.

13)Dua beradik kejar emak. Bammmmmmmm..emak kena baham, mati kempunan telur tembakul.


Tahi!
Panjangnya!

Ok.
See?
Kerana telur tembakul, emak merajuk bawak diri ke batu belah.

Ya.Memang kita sedari kecil diajar bagaimana disuruh menghormati orang tua. Takde orang tua(mak ayah) korang jangan berangan nak yada-yada dalam dunia ni.

Tapi sebagai ibu bapa, tak perlulah nak merajuk disebabkan perkara remeh. Cuba give and take. Kadang2 anak2 tegur dengan baik lemah lembut tentang tabiat kita. Untuk kebaikan kita jugak. Merokok contohnya.

Baik budak tu cakap. Elok aje
Dah tengking2, kata kurang ajar.

Ajaran melayu dulu lebih kepada menerima. Kita digest saja apa yang orang tua cakap tanpa ada sebarang penolakan(rejection). Akhirnya jadi beginilah. Anak2 tegur benda salah, ada sesetengah ibu bapa langsung tak mahu terima.

Sudah di projectkan dalam kepala kita, orang tua2 cakap jangan menjawab. TERIMA.

Suatu lagi perkara yang ada dalam jiwa orang kita adalah terlalu bersimpati.

Wat muka sedih sikit
Kusamkan baju
Duduk tepi koridor.
Tadah bekas.

Kita hulur se sen dua.

'Tolong encik..nak makan tak ada duit'

Tengok fizikal lengkap. Sihat.

Kesian sangat kita ni kat orang.

Tapi sampai bila?

Sampai bila-bila…

7 comments:

LORD ZARA 札拉 berkata...

Orang camtu minta penerajang~

Bukan simpati

deus X machina berkata...

sekarang orang datang mintak derma kat mapley aku buat tak tahu je

mahu taknya, hari2 muka dia je minta derma, nak simpati pejadah lagi

Shahrul Tanaka Safeai berkata...

bukan separuh tapi sebahagian.

ifah berkata...

alasan org2 tua > kami ni dh lame makan garam dr korg.
ok fine. x semua org2 tua betul belaka. tp still kene hormat.
org tua x yah hormat kat yg muda ke eyh?huhu

Dean winchester II berkata...

selagi boleh jalan mintak sedekah. gua tak bagi. masih ada kudrat nak bekerja, kerja la cari makan! tak layak pun dapat sedekah. kalau nak business mintak duit gua buat modal ok.

takky berkata...

giv & take...
perlu dlm hidup...
saling memahami pun penting...
mcm cite batu belah 2....
kan si adek 2 budak kecik.....
of coz la pragai ye mcm 2....
so, mak ye kene paham....

aeinzaharuddin berkata...

typical gila pemikiran bila yg muda tegur yg tua, kata kurang ajar. padahal benda yg org tua tu buat dah memang terang2 salah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...