11/19/2010

Tips melenyapkan noise di dalam gambar pada perisian Adobe Photoshop

Introduksi

Sesebijik gambar biasa nya tak kan menjadi perfect merfect seperti fotographer ingin kan. Selalu sahaja kita menghadapi noise yang heavy lebih-lebih lagi gambar waktu malam dan gambar daripada handphone. Namun gambar daripada kamera yang canggih pun seringkali menghasilkan noise. Damn!

Noise di dalam gambar di ertikan sebagai bintik-bintik juta yang meng’noise’kan dalam sesebuah gambar. Noise di sini bukan bermaksud bising. Bukan juga bermaksud bermain muzik noise seperti Insect Warfare. Bunkface pula bermain muzik punk rock.

Noise Ninja

Sebagai jalan penyelesaian bagi masalah ini, saya mengesyorkan satu plug-in di dalam perisian Adobe Photoshop yang di beri nama ‘Noise Ninja’ dari PictureCode LLC. Noise Ninja amat berkesan sekali melenyapkan noise-noise degil.Tetepi harus la di setting semolek molek nya semasa mengg’apply di dalam gambar agar gambar tadi nampak tidak terlalu licin dan kabur.

Untuk mendapat kan Noise Ninja ini boleh lah memuat turun nya di www.picturecode.com


SEBELUM
Gambar yang banyak noise. Mata juga ada sakit-sakit bila tengok lama-lama.


SESUDAH
Sudah licin kalu. Gambar tetap ganas di seling dengan ketiadaan noise. Watak utama menten ganas.


Kebaikan dan Keburukan Noise Ninja

  1. Gambar menjadi lebih cantik dan bersih.
  2. Dapat membantu mat rempit melawakan gambar di dalam fesbuk.
  3. Membantu fotographer mengedit gambar dengan lebih pantas ala-ala Slipknot.
  4. Tiada unsur MLM.
  5. Pengambilan Noise Ninja dalam dos yang berlebihan akan mencacat kan gambar.
  6. Noise Ninja tidak di jual di kedai-kedai runcit berdekatan.

6 comments:

faqhrule berkata...

hidop rempit kampung peladang!

Paan Ovrtd berkata...

Wak ang kambiang.

Pais Mais berkata...

hidup takraw malaysia!!

deus X machina berkata...

no. 4 tu yang paling penting

takky berkata...

nampak perbezaan dkat mate n topeng je stakat nie...
huhuhuuhu

Pais Mais berkata...

deus x machina
haah.. jgn ragu2 lagi.

takky
kat sekeliling gambar pun ade beza gak.. try klik kasi besar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...